Европейските лидери решиха посланикът на ЕС в Москва да бъде отзован за консултации във връзка със случая Скрипал, предадоха информационните агенции.

Решението беше взето на срещата на високо равнище на общността в Брюксел. Разговорите продължиха до късно през тази нощ.

Отзоваването на посланика - германския дипломат Маркус Едерер, е символичен жест на солидарност с Великобритания в конфликта ѝ с Москва във връзка с покушението срещу бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му.
Новината беше съобщена от холандския премиер Марк Рюте.

Лондонски съд разреши проби от кръвта на Скрипал да се предоставят на ОЗХО

Лондонски съд разреши проби от кръвта на Скрипал да се предоставят на ОЗХО

Лекарите се опасяват от необратими увреждания…

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск огласи общата позиция на европейските партньори по случая: страните от ЕС смятат за "крайно вероятно" Русия да е отговорна за нападението и са обединени в заключението си, че няма друго убедително обяснение.

"Безусловно подкрепяме Обединеното кралство пред лицето на това дръзко предизвикателство към колективната ни сигурност", се казва съвместно изявление на лидерите на страните-членки, което беше разпространено след дискусиите.

В обръщението си към европейските лидери британският премиер Тереза Мей заяви, че Русия не уважава националните граници и че нарушаването на нормите на международното право то страна на Москва е атака срещу самите основи на европейската демокрация.

"Като демократична европейска страна Великобритания ще застане рамо до рамо с ЕС и НАТО, за да се бори с тази заплаха. Заедно ще постигнем успех." - подчерта Мей.

Няколко държави от общността обсъждат отзоваване на посланиците си от Москва или екстрадиране на руски дипломати, съобщи агенция "Франс прес" с позоваване на участник в срещата.

По-късно аналогично изказване направи президентът на Литва Даля Грибаускайте.

Русия представлява заплаха за цяла Европа, натърти Тереза Мей

Русия представлява заплаха за цяла Европа, натърти Тереза Мей

"Русия организира нагла и безразсъдна атака срещу Обединеното кралство"