Европейският съюз и Съветът на Европа обявиха плановете си да да подготвят медиатори и експерти по право, които да подпомогнат интеграцията на ромите.

Европейският комисар по правосъдие Вивиан Рединг изтъкна, че ще поиска от държавитe-членки да подпомогнат финансово обучението им, предаде europe.bg

Целта е близо 12 милиона роми на територията на ЕС да се интегрират по-добре в образователната система, на трудовия пазар, да се улесни заселването им.

Съветът на Европа обяви, че е получил одобрението на 47-те държави-членки да започне обучението на 1400 медиатори и 100 юристи през следващите няколко години. Организацията в сътрудничество с ЕС ще „създаде мрежа от местни и регионални власти", които да разпространяват добри практики на интеграция.

ЕК ще настоява 27-те държави-членки да представят национални стратегии за ромско включване през следващите няколко месеца. Комисията ще подобри контрола върху използването на евросредства за проекти с цел интеграция.

Франция избегна наказателна процедура за нарушаване свободното движение на хора в ЕС вследствие на масовото експулсиране на роми, но остава под наблюдение дали няма практики на етническа основа.