Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу обяви, че всички 25 лидери на ЕС "подкрепят единодушно" решението за частично замразяване на преговорите за членство на Турция в ЕС.

Това стана ясно, след като лидерите на Европейския съюз официално подкрепиха решението за частично замразяване на преговорите с Турция заради отказа й да отвори пристанищата и летищата си за кипърските гръцки кораби и самолети.

Решението за Турция бе "обосновано, справедливо и много балансирано" и потвърждава сериозността на процеса за разширяване, посочи Барозу, цитиран от АП.

Припомняме, че в понеделник на срещата на външните министри от ЕС бе решено преговорите за членство на Турция да бъдат частично замразени по осем от 35-те преговорни глави.

Лидерите на ЕС за пореден път подчертаха, че Турция и другите страни, които се надяват да се присъединят към ЕС, трябва да изпълнят критериите за членство на ЕС.

Така от ЕС дадоха сигнал, коментират от БТА, че след като в съюза бяха приеха десет нови, повечето от които са източноевропейски държави, пътят към ЕС ще стане значително по-труден за други нови членки.

По отношение на Афганистан лидерите на Европейския съюз обявиха в Брюксел, че ще засилят подкрепата си за азиатската страна и приканиха правителството на президента Хамид Карзай да ускори реформите за въвеждане на ред и законност.

В заключителен документ на срещата на върха се казва, че е предвидена възможност ЕС да изпрати европейска полицейска мисия в Афганистан, която да помогне на местната полиция и на съдебната власт да прилагат законите.

Освен това в документа е уточнено, че от ЕС ще изчакат заключенията на проучвателната мисия, която в сряда се върна от Кабул и чак след това ще вземат решение за числеността и обхвата на полицейската мисия.