"Европейският съюз подготвя две големи програми за южната част на Африка в рамките на Европейския фонд за развитие." Това заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева, която е в столицата на Република Южна Африка Претория за министерска среща между ЕС и Южноафриканската общност за развитие (САДК).

"Бих искала да съобщя, че тази седмица ЕС одобри пакет на стойност 15 милиона евро за програмата за мир и сигурност, която се надявам да стартираме съвсем скоро", заяви Захариева. По думите ѝ едната европрограма за подпомагането на южната част на Африка е посветена на мира и сигурността, за която са и отпуснати 15 млн. евро, а другата - на миграцията. 

Програмата за мир и сигурност ще подкрепя дългосрочното наблюдаване на изборните процеси в държавите от региона. Със средствата ще се насърчава и медиацията като начин за предотвратяване на конфликти, ще се стимулира международното полицейско сътрудничество за борба с организираната престъпност, особено трафика на дрога.

Според Захариева е необходим иновативен и смел подход, така че да посрещнем предизвикателствата на съвремеността. "Радвам се, че съм в Република Южна Африка в тази историческа година, в която почитаме 100 години от рождението на Нелсън Мандела и наследството, което той ни остави", заяви дипломат номер 1.

Българският външен министър изтъкна ролята на Южноафриканската общност за развитие за стабилизирането на тази част от континента. Според нея трябва внимателно да се обсъди какво може да се направи за укрепване на демокрацията и мира, така че да се гарантира провеждането на прозрачни избори в региона в годините напред. "Те са единственият начин да бъдем сигурни, че ще сме свидетели на реформи, подкрепяни от обществото", категорична бе Захариева и допълни, че е много важно и да се даде перспектива пред младите хора в региона и да се отдели ресурс за тяхното образование, което е пряко свързано и с друг важен въпрос - миграцията.

Захариева е съпредседател на министерската среща в рамките на политическия диалог между Европейския съюз и Южноафриканската общност за развитие (САДК). Тя води европейската делегация в качеството си на външен министър на ротационния председател на Съвета на ЕС. Заедно със Захариева в Претория са старши дипломати от Европейската служба за външна дейност, от Европейската комисия, както и от делегациите на ЕК в няколко страни от региона.

САДК е учредена през 1992 г. В нея участват 16 страни - Ангола, Ботсуана, Демократическа република Конго, Замбия, Зимбабве, Коморските острови, Лесото, Малави, Мавриций, Мозамбик, Намибия, Република Южна Африка, Свазиленд, Сейшелите и Танзания.