Европейската комисия разработва пакет от документи за ускорена милитаризация на икономиката на ЕС, който включва превръщането на производството на боеприпаси и оръжия в една от приоритетните области за икономическо развитие наред със зелената енергия. Това съобщи агенция ТАСС, позовавайки се на свои независими дипломатически източници в Брюксел.

Като част от същия пакет документи ЕК ще представи инициатива за разширяване на производството на артилерийски боеприпаси, в която институциите на ЕС и страните от общността ще инвестират 1,5 млрд. евро.

Европейската комисия координира със страните от ЕС инициатива за приоритетно финансиране на военната индустрия, предимно производството на боеприпаси. По-специално, ЕК предлага да се предоставят на страните от ЕС, които инвестират значителни суми в развитието на военната индустрия, изключения от стандарти за бюджетен дефицит и публичен дълг, приети в общността, което ще позволи на държавите по-активно да набират средства за военно строителство", каза европейският дипломат. Понастоящем такива изключения могат да се предоставят само за проекти, свързани със зелена енергия.

Става дума за облекчения в рамките на основния документ на ЕС - Пакта за стабилност и растеж, който ограничава бюджетния дефицит на европейските страни до 3% от БВП, а публичния дълг - 60%. От началото на пандемията тези норми са замразени и сега почти всички държави в общността ги нарушават. От 2023 г. обаче ЕК възнамерява да започне постепенно да се връща към прилагането им.

Според друг източник на ТАСС приоритетното разширяване на военното производство в Европа ще бъде разписано в няколко документа, които сега се подготвят от Европейската комисия.

Най-краткосрочната цел на тези решения е да се увеличи производството на 155 мм артилерийски боеприпаси, минохвъргачни мини, различни видове ракети земя-земя и земя-въздух, които ще бъдат както доставени в Украйна, така и използвани. Европейската комисия ще представи план за действие за разширяване на производството на боеприпаси, което ще бъде финансирано с 500 милиона евро от бюджета на ЕС, 1 милиард евро от Европейския фонд за мир.

Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на посещение в Чешката република заяви, че ЕК ще предложи проект на директива за производството на боеприпаси в Европейския съюз. Тя добави, че комисията ще отдели 500 милиона евро от бюджета на ЕС за тези нужди.

Отговорен за милитаризацията на индустрията на ЕС е европейският комисар по вътрешния пазар Тиери Бретон, който пътува почти през цялото време от февруари до индустриалните и военно-промишлените съоръжения на страните от ЕС.

По време на тези пътувания Бретон проучва на място нуждите на военната индустрия, възможностите за бързо увеличаване на производството и необходимите гаранции за предприемачите. За мащабни инвестиции във войната европейският бизнес трябва да е сигурен, че търсенето на боеприпаси и оръжия ще бъде стабилно и няма да спадне рязко след края на украинския конфликт.

Европейските производители на оръжия също не без причина се страхуват от конкуренцията на военно-промишления комплекс на САЩ, който е най-големият доставчик на оръжия за страните от НАТО. В тази насока, според съобщения в европейските медии, ЕК обсъжда със страните от ЕС възможността за въвеждане на принципа за приоритетно поставяне на военни поръчки на европейски държави от европейски компании и допускане на САЩ да навлязат на този пазар на остатъчен принцип. Тази норма се подкрепя активно от Германия, Италия, Франция, срещу - Полша, балтийските държави и няколко други страни.