Европейският съюз ще постигне съгласие за таван на цената на газа до края на годината. Такава увереност изрази председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

В реч, която изнесе в Университета Бокони в Милано, тя посочи, че ЕС обсъжда с президента на Съединените щати Джо Байдън и неговата администрация ефектите от Закона за намаляване на инфлацията върху европейската икономика.

Освен това Фон дер Лайен подчерта, че ЕС и САЩ трябва да работят заедно, за да избегнат зависимостта си от стоки от Китай.

През ноември Европейската комисия предложи въвеждане на таван на цената на газа до 275 евро за мегаватчас (MWh) за фючърсите по холандския индекс TTF, който служи като еталон за целия континент.

Съюзът обаче не успя да постигне съгласие по въпроса миналия месец и реши да продължи преговорите през декември.

ЕК предлага таван на цената на газа от 275 евро за MWh

ЕК предлага таван на цената на газа от 275 евро за MWh

Предвижда се мярката да влезе в сила от 1 януари 2023 г.

Идеята за ограничаване на цените на газа беше обсъждана в държавите членки на ЕС в продължение на месеци

Някои държави, включително Германия - най-големият газов пазар в Европа, бяха против подобна мярка. Според тях ограничаването на цените може да доведе до повишаване на търсенето на газ или да накара страните да се борят за привличане на доставки от световните пазари.

През октомври председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен посочва в писмо до лидерите на ЕС, че TTF вече не е представителен за цената на вносното синьо гориво, който преди беше доминиран от евтиния внос на руски тръбен газ.

Вместо това газовият пазар в ЕС се преориентира към втечнен природен газ, доставян от САЩ или Катар, за който Комисията иска да разработи нов ценови индекс.

Подобна мярка вече беше предприета и по отношение на нефта.

На 3 декември ЕС, страните от Г-7 и Австралия приеха да наложат таван на цените за руския суров петрол от 60 долара за барел.

Шефът на ЕК притиска евролидерите за таван на цената на газа
Обновена

Шефът на ЕК притиска евролидерите за таван на цената на газа

Фон дер Лайен иска гаранции, че мерките за финансова подкрепа позволяват лоялна конкуренция