Европейската комисия предложи таван на цената на природния газ за Европейския съюз от 275 евро за мегаватчас (MWh) за фючърсите по холандския индекс TTF, който служи като еталон за целия континент, съобщава "Ройтерс".

Таванът ще влезе в сила от 1 януари 2023 г. и действието му ще продължи една година, заяви европейският комисар по енергетиката Кадри Симсон.

Предлагаме да поставим таван на цената на газа по TTF (Title Transfer Facility), за да защитим хората и бизнеса от екстремни скокове на цените, посочи тя. Брюксел обаче оставя вариант механизмът да бъде прекратен във всеки един момент.

"Механизмът е внимателно проектиран да бъде ефективен, без да застрашава нашата сигурност на доставките, функционирането на енергийните пазари на ЕС и финансовата стабилност, увери еврокомисарят.

ЕК предлага "динамичен" таван на цените на газа

ЕК предлага "динамичен" таван на цените на газа

Евролидерите ще обсъдят различни варианти за въвеждане на мярката

Идеята за ограничаване на цените на газа беше обсъждана в държавите членки на ЕС в продължение на месеци, като днешното предложение на ЕК ще бъде разгледано от енергийните министри на 27-те страни членки в четвъртък

Цените на фючърсите по холандския индекс TTF се движиха около нивата от юни през настоящия месец, след като скочиха в края на август, вследствие на нахлуването на Русия в Украйна и последвалото прекъсване на енергийните доставки за ЕС.

Русия заплаши да намали доставките на газ и през Украйна

Русия заплаши да намали доставките на газ и през Украйна

"Газпром" обвинява Киев, че "задържа" газ, предназначен за Молдова

Някои държави, включително Германия - най-големият газов пазар в Европа, бяха против подобна мярка. Според тях ограничаването на цените може да доведе до повишаване на търсенето на газ или да накара страните да се борят за привличане на доставки от световните пазари.

През октомври председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен посочва в писмо до лидерите на ЕС, че TTF вече не е представителен за цената на вносното синьо гориво, който преди беше доминиран от евтиния внос на руски тръбен газ.

Вместо това газовият пазар в ЕС сега се преориентира към втечнен природен газ, доставян от САЩ или Катар, за който Комисията иска да разработи нов ценови индекс.

България и още 14 страни искат таван на цените на газа за целия ЕС

България и още 14 страни искат таван на цените на газа за целия ЕС

Настояват ценовият лимит да важи за всички доставчици, не само за Русия