Лидерите на Европейския съюз ще обсъдят различни варианти за таван на цените на газа, включително ново предложение за "временен динамичен ценови коридор", което трябва да бъде внесено от Европейската комисия утре, съобщава "Евронюз".

Това ще се случи по време на срещата в края на тази седмица.

27-те държави членки на ЕС са в задънена улица от седмици относно това дали и как да бъде наложен таван на цените на газа като част от усилията за укротяване на растящите цени на енергията, докато Европа наближава зимата с оскъден руски газ, криза на разходите за живот и възможна рецесия.

Синьото гориво поскъпна, тъй като Русия намали доставките за Европа след нахлуването си в Украйна и заради наложените ѝ санкции от Запада. Това принуди повечето страни от ЕС да поискат таван на цената на газа, въпреки че не са съгласни с неговия дизайн.

Някои държави, включително Германия - най-големият газов пазар в Европа, остават против подобна мярка. Според тях ограничаването на цените може да доведе до повишаване на търсенето на газ или да накара страните да се борят за привличане на доставки от световните пазари.

Няколко държави, които подкрепят поставянето на ценови таван на газа, пък се тревожат, че ЕК няма да представи предложените от тях варианти.

България и още 14 страни искат таван на цените на газа за целия ЕС

България и още 14 страни искат таван на цените на газа за целия ЕС

Настояват ценовият лимит да важи за всички доставчици, не само за Русия

Европейската комисия трябва да предложи енергийни мерки за справяне с кризата утре, преди срещата на лидерите.

Предложението ще включва "динамичен ценови лимит" за трансакции в Dutch Title Transfer Facility (TTF) - индексът, който се използва като основен бенчмарк за газ, търгуван в ЕС, съобщава "Блумбърг".

По-рано този месец председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен посочва в писмо до лидерите на ЕС, че TTF вече не е представителен за цената на вносното синьо гориво, който преди беше доминиран от евтиния внос на руски тръбен газ.

Вместо това газовият пазар в ЕС сега се преориентира към втечнен природен газ, доставян от САЩ или Катар, за който Комисията иска да разработи нов ценови индекс.

Последните заключения от срещата на върха на ЕС показва, че европейските лидери ще се съгласят да "проучат временен динамичен ценови коридор" за природния газ, докато не бъде въведен алтернативен бенчмарк за цената на синьото гориво в ЕС.

Белгия, Гърция, Италия и Полша искат ценови коридор за сделки на едро, което би означавало ценови диапазон с централна стойност под пазарната цена. Техните идеи бяха изложени в общ документ, представен по-рано този месец.

ЕС подготвя "динамичен ценови коридор" за газа

ЕС подготвя "динамичен ценови коридор" за газа

Целта е да се обуздаят цените му

Няколко страни от ЕС предложиха ограничаване на нестабилността на газовия пазар чрез въвеждане на "динамичен ценови коридор", за да се предотврати прекаленото увеличение или понижение на цените, като същевременно се гарантира, че Европа може да купува газа, от който се нуждае, на световните пазари.

В проекта се посочва, че лидерите също ще "проучат временна рамка на ЕС за ограничаване на цената на газа при производството на електроенергия на ниво, което помага да се намалят цените на електроенергията, без това да води до цялостно увеличено потребление на газ".

Според дипломати е възможно да се постигне консенсус за ограничаване на цената на газа, използван за производство на електроенергия, известен като "иберийския модел" след схема, приложена от Испания и Португалия през юни, въпреки че някои се опасяват, че това може да повиши търсенето на газ в ЕС.

Уточнява се, че проучването на няколко варианта в проектозаключенията за срещата на върха не означава, че някои от тях или всички непременно ще бъдат договорени. Идеята е да се гарантира, че няма отхвърлени решения преди срещата на лидерите на ЕС.

Посланиците на ЕС ще проведат извънредна среща в Люксембург късно в днес, за да обсъдят въпроса, обясни дипломат.

Москва предупреждава Запада: Таван на цените на руските петрол и газ ще ви унищожи

Москва предупреждава Запада: Таван на цените на руските петрол и газ ще ви унищожи

ЕС обяви, че е в енергийна война с Русия