България и още 14 страни членки на Европейския съюз настояват за общоевропейски таван на цените на целия внос на едро на природен газ, съобщава "Евронюз".

"Таванът на цените е единствената мярка, която ще помогне на всяка държава членка да смекчи инфлационния натиск, да осигури рамка в случай на потенциални прекъсвания на доставките и да ограничи допълнителните печалби в сектора", се посочва в съвместно писмо до ЕК, подписано от 15-те страни.

С този документ поддръжниците на тавана на цените на газа за първи път обединяват сили в писмена декларация за намерения.

Той е подписан от Белгия, България, Хърватия, Франция, Гърция, Италия, Латвия, Литва, Малта, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения и Испания и изпратен снощи на еврокомисаря по енергетиката Кадри Симсон.

Документът идва в навечерието на петъчната среща на енергийните министри на ЕС, на която се очаква да бъде одобрен първоначален пакет от три спешни мерки.

Призивите за ограничаване на цената на вноса на газ в целия ЕС набраха сила през последните седмици, след като през август цените на синьото гориво достигнаха рекордните 346 евро за мегаватчас.

След историческия връх последва постепенно понижение на цените, които в момента се движат точно под границата от 200 евро - почти пет пъти повече спрямо нивата отпреди година.

Страните, подкрепящи този ход, смятат, че ЕС - като най-големия единен пазар в света - трябва да наложи таван на цената, която е готов да плати за вноса на газ.

Чрез ограничаване на цените на газа сметките за ток могат да бъдат изкуствено ограничени, се посочва в съвместното писмо.

С течение на времето енергийната криза, започнала миналата есен, се влоши и сега оказва непосилен инфлационен натиск върху нашите домакинства и бизнес, изтъква се още в документа.

15-те държави призовават Европейската комисия да представи първоначално предложение за горната граница на ценовия таван на министерската среща в петък и по-късно да разработи официален правен текст за преговори и одобрение.

ЕК обаче все още се колебае по въпроса и проучва потенциалните рискове.

Десет страни от ЕС искат таван на цените на газа

Десет страни от ЕС искат таван на цените на газа

Германия, Нидерландия и Дания не подкрепят идеята

Комисията се опасява, че безпрецедентната мярка може да изплаши спедиторите във времена, в които ЕС отчаяно търси неруски доставки, особено на втечнен природен газ (LNG), за да преодолее зимния сезон без сериозни прекъсвания или режим на тока.

Очаква се конкуренцията за танкери с втечнен газ да се разгорещи, след като температурите започнат да падат, и може да се увеличи още повече, ако китайската икономика се съживи след период на забавяне.

До момента ЕК предлага само таван на цените на руския тръбен газ, за ​​да лиши Кремъл от приходи, които могат да бъдат насочени към продължаващата инвазия в Украйна, оказала се прекалено скъпа за Москва.

Подходът към Русия и спрямо други партньори трябва да бъде различен, настоя комисар Симсън миналата седмица.

Ердоган за енергийната криза: Европа жъне, каквото си е посяла

Ердоган за енергийната криза: Европа жъне, каквото си е посяла

Той е убеден, че Путин ползва газа като оръжие

В съвместния си призив обаче 15-те страни недвусмислено отхвърлят идеята за ценови лимит единствено за руския газ. Вместо това настояват за таван на цените за целия внос на газ, независимо от географския произход на суровината.

Според тях таванът на цените "може да бъде проектиран по такъв начин, че да гарантира сигурността на доставките и свободния поток на газ в Европа, като същевременно постига общата ни цел за намаляване на търсенето на газ".

Писмото с обем от една страница не предоставя технически подробности, като например колко висок трябва да бъде ценовият таван.

Подразбира се обаче, че таванът ще трябва да бъде по-висок от цената, плащана на азиатските и американските пазари, за да се гарантира, че Европа ще остане привлекателна дестинация.

При таван на цената изобщо няма да има руски газ в Европа, предупреди Медведев

При таван на цената изобщо няма да има руски газ в Европа, предупреди Медведев

Щяло да стане като с петрола