Група от десет страни от Европейския съюз искат да накарат Брюксел да представи тази седмица планове за ограничаване на цената на газа в целия блок, според чернова на писмо, видяно от Ройтерс.

ЕС предложи пакет от спешни мерки за справяне с растящите цени на енергията по-рано този месец, но се отказа от таван на цената на газа, идея, която раздели 27-те държави-членки на блока.

Страните, които подкрепят тази инициатива, планират да засилят натиска върху Брюксел с писмо, в което се иска от Европейската комисия да направи предложения за таван на цената на газа за обсъждане на среща на енергийните министри на ЕС в петък, последвано от законодателно предложение възможно най-скоро.

"Ние признаваме усилията, положени от Комисията, и мерките, които предложи за справяне с кризата. Но все още не сме се заели с най-сериозния проблем от всички: цената на едро на природния газ", се казва в черновата на писмото, видяно от Ройтерс.

Представители на ЕС казаха, че около 10 държави обмислят да подпишат писмото, сред които Белгия, Италия, Полша, Малта и Гърция. По-рано ЕК предложи въвеждане на таван само на цената на руския газ, но тази идея бе категорчно отхвърлена от Германия.

Белгия иска таван на цените на газа, независимо от доставчика

Белгия иска таван на цените на газа, независимо от доставчика

Таван само на руския газ би бил политическо решение

Адресирано до еврокомисаря по енергетиката Кадри Симсон, проектописмото призовава за ограничаване на цената на всички транзакции на едро с газ. Дипломатите преговарят по писмото в понеделник и съдържанието му все още може да се промени.

В проекта се казва, че ограничаването на цените на газа ще помогне на страните да овладеят "непоносимия инфлационен натиск", засягащ домакинствата и бизнеса, и може да бъде проектирано по начин, който гарантира сигурност на доставките.

Други държави се противопоставят на ограничаването на цените на газа, което поражда съмнения дали това предложение ще спечели достатъчна подкрепа.

Германия, Нидерландия и Дания казват, че ограничаването на цените може да застраши сигурността на доставките, като подкопае способността на ЕС да привлича доставки на газ тази зима.

Русия намали доставките на газ за Европа, откакто Западът наложи санкции на Москва, която нахлу в Украйна, оставяйки страните да се борят да осигурят алтернативни доставки.

Досега Европейската комисия е предложила спешни мерки на ЕС, включително данъци върху неочакваните печалби на енергийните фирми и намаляване на потреблението на електроенергия.

Държавите от ЕС преговарят по тези предложения и се очаква да ги одобрят, когато енергийните министри на ЕС се срещнат в петък.

Междувременно се разработват други предложения на ЕС - включително подкрепа за ликвидност за енергийните фирми и допълнителни мерки за намаляване на цените на газа.

Очакваше се Комисията да публикува тази седмица актуална информация за новите мерки, които проучва, но служители на ЕС казаха в понеделник, че това може да стане в началото на октомври.

Ердоган за енергийната криза: Европа жъне, каквото си е посяла

Ердоган за енергийната криза: Европа жъне, каквото си е посяла

Той е убеден, че Путин ползва газа като оръжие