Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза във вторник, че Русия прекъсва потоците на природен газ към Европа в отговор на санкциите, добавяйки, че Европа "жъне това, което е посяла", цитира думите му Ройтерс.

Страховете в Европа за недостиг на газ и студена зима се увеличиха, след като Русия обяви, че газопроводът "Северен поток-1" ще остане спрян "по технически прични" - твърдение, което Европа отхвърля.

Русия спря за неопределено време потоците през тръбопровода "Северен поток 1" и спря или намали значително доставките по три от най-големите си газопроводи на запад след нахлуването в Украйна.

"Европа всъщност жъне това, което е посяла", каза Ердоган пред репортери в Анкара във вторник, добавяйки, че санкциите са накарали Путин да си отмъсти, като използва енергийните доставки.

"Путин използва всичките си средства и оръжия и най-важното от тях е природният газ. За съжаление, макар да не бихме искали това, но - такава ситуация се развива в Европа", каза Ердоган.

"Мисля, че Европа ще изпита сериозни проблеми тази зима. Ние нямаме такъв проблем", добави той.

Русия печели повече от износ на горива, отколкото дава, за да води войната

Русия печели повече от износ на горива, отколкото дава, за да води войната

ЕС е най-големият купувач - дал е на Русия два пъти повече от Китай

Турция, членка на НАТО, се опитва да намери баланс между Москва и Киев, като критикува инвазията на Русия и изпраща оръжия на Украйна, като същевременно се противопоставя на западните санкции и продължава търговията, туризма и инвестициите с Русия.

Турция, която има черноморски граници както с Русия, така и с Украйна, заяви, че присъединяването към санкциите срещу Русия би навредило на и без това затруднената й икономика и твърди, че е съсредоточена върху усилията за посредничество.

Турция получава руски газ по два газопровода - "Турски поток" и "Син поток".

Кремъл: "Северен поток" спря заради санкциите

Кремъл: "Северен поток" спря заради санкциите

Дмитрий Песков: А сега, когато застудее, ситуацията ще се влоши още повече