Приходите на Русия от износ на изкопаеми горива през първите шест месеца на войната в Украйна значително са надхвърлили разходите за инвазията. По данни на базирания във Финландия Център за изследвания в областта на енергетиката и чистия въздух (CREA) Русия е спечелила 158 милиарда евро. Това контрастира с разходите за войната, които се оценяват на около сто милиарда евро.

Анализът обхваща износа на нефт, газ и въглища между 24 февруари и 24 август тази година, като се оценяват данните от морския и тръбопроводния транспорт. Те показват, че ЕС е най-големият купувач на доставки с 85 млрд. евро, следван от Китай с 35 млрд. евро.

В рамките на ЕС Германия е начело с 19 млрд. евро, което я прави вторият по големина купувач на руски изкопаеми горива в света, веднага след Китай. Въпреки спада в обема на износа, Русия "все още постига рекордни приходи" от изкопаеми горива, обяснява анализът на CREA.

Припомняме, предишният доклад от юни месец на CREA показваше, че Русия е спечелила близо 100 млрд. долара (82,3 млрд. паунда) от износ на нефт и газ през първите 100 дни от войната в Украйна.

Русия плува в пари от петрол

Русия плува в пари от петрол

Москва сега печели повече от всякога

Припомняме, страните от Г-7 ще подкрепят таван на цената на руския петрол в опит да ограничат приходите на Кремъл от износ и способността му да финансира войната си срещу Украйна. Нивото на ценовия таван обаче все още се обсъжда.

Отделно в момента е в ход поредната стъпка на Кремъл по отношение на политиката на "Газпром" в Европа със спирането на газопровода "Северен поток 1", което ЕС определя като шантаж.

Кремъл: "Северен поток" спря заради санкциите

Кремъл: "Северен поток" спря заради санкциите

Дмитрий Песков: А сега, когато застудее, ситуацията ще се влоши още повече