Нуждите на най-големите икономики осигуриха на Русия предимство в енергийната война, пише американският вестник The Wall Street Journal. Когато Западът изостави руския петрол, купувачи от други региони отвориха нови търговски пътища за него. Въпреки санкциите Русия плува в пари, уверени са експерти.

Русия произвежда и доставя на световния пазар почти толкова петрол, колкото преди началото на войната в Украйна. И тъй като цените на тези суровини се повишиха, сега Москва печели повече.

Нуждите на най-големите икономики в света дадоха на руския президент Владимир Путин значително предимство в енергийната война, която засенчи въоръжения конфликт в Украйна и обърка плановете на Запада, който възнамеряваше да парализира руската икономика със санкции.

Продажбите на руския експортен пазар, който е най-големият в света по доставени петрол и петролни продукти, нарастват. А новите търговски споразумения дадоха на Путин възможност да използва износа на природен газ като икономическо оръжие срещу европейските съюзници на Украйна. Преди началото на операцията Русия осигуряваше 40% от газовите нужди на Европа. Но сега тя прекъсна доставките по "Северен поток 1" за Германия и други тръбопроводи, повишавайки цените и оказвайки натиск върху европейските домакинства и компании.

Приходите от петрол компенсират разликата. "Русия плува в пари", каза Елина Рибакова, заместник-главен икономист в Института за международни финанси. Според нея към края на юли Москва е спечелила 97 милиарда долара от продажба на петрол и газ, като 74 милиарда от тях са от петрол.

През юли Русия е изнасяла 7,4 милиона барела петрол и петролни продукти като дизел и бензин дневно, според Международната агенция по енергетика. Това е само с 600 хиляди барела на ден по-малко от началото на годината.

Въпреки спада в износа на петрол, Русия получава средно 20 милиарда долара месечно от продажби тази година, докато през 2021 г., когато световната икономика се възстановяваше от пандемията, средната месечна стойност беше 14,6 милиарда долара. Наблюдателят на корабния трафик Vortexa отбелязва, че доставките са се увеличили отново през август.

Силата на руския петролен пазар предизвиква смесени реакции във Вашингтон, който има две противоречиви цели: да намали инфлацията чрез увеличаване на доставките на петрол за световния пазар и да поддържа икономическия натиск върху Путин.

В първите седмици на военните действия цената на "черното злато" се покачи над 130 долара за барел, но напоследък се стабилизира на около 100 долара. Това все още е по-високо от преди година, но този спад спомогна за намаляване на цените на бензиностанциите в САЩ и Европа.

Русия увеличава предлагането на енергийни ресурси, като търси нови купувачи, платежни средства, търговци и начини за финансиране на износа. Това разказват петролни търговци, бивши ръководители от руската петролна индустрия и представители на корабни компании.

"Налице е осъзнаването, че светът се нуждае от петрол и никой няма да посмее да наложи ембарго върху 7,5 милиона барела на ден руски петрол и петролни продукти", каза Сергей Вакуленко, анализатор и бивш ръководител на руската енергетика.

Когато купувачите в САЩ, ЕС и техните тихоокеански съюзници намалиха вноса си на руски петрол, голяма част от него отиде в азиатските страни, които отказаха да вземат страна в конфликта.

Неочаквано пазарът се отвори и в Близкия изток. Днес Русия изнася мазут за Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. По пътя танкерите често спират в Египет.

Руският петрол или се изгаря в саудитски електроцентрали, или се изнася от пристанището Фуджейра на ОАЕ, където предварително се смесва с ирански петрол, за да се скрие произходът му. Преди избухването на военните действия в Украйна това гориво се доставяше на американските рафинерии.

Намаленият руски внос дава възможност на държавния гигант Saudi Arabian Oil Co да изнася свой собствен суров петрол на пазарни цени. "Саудитците са щастливи да вземат техния петрол и да го продават, вместо да го изгарят", каза Карол Нахле, директор на консултантската фирма Crystol Energy.

Подобна схема увеличава обема на предлагането на световния пазар и спомага за задържане на цените. "Това е печеливша ситуация за руснаците и дори бих казала за европейците и американците", каза Нахле.

Схемата също така укрепва връзките на Русия с Близкия изток. Путин се възползва от търканията между саудитците и администрацията на Байдън, а Рияд, съюзен с Москва в картел, наречен ОПЕК+, се съпротивлява на призивите на САЩ да увеличи производството. Това повиши цените и помогна на Русия през месеците, когато нейният петрол се продаваше със значителна отстъпка.

Саудитският министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман каза миналата седмица, че ОПЕК може да намали производството. Така той отхвърли исканията на САЩ за изпомпване на повече петрол и взе страната на Москва.

Свободна маркировка

В повечето случаи продажбата и покупката на руски суровини е напълно законна. По отношение на финансовата система САЩ и ЕС въведоха такива ограничения, които позволяват плащанията за петрол да отиват в страни, които не са свързани със санкции, и също така предотвратяват по-нататъшното нарастване на цените на енергията.

Много западни организации, включително банки и стокови борси, надхвърлиха изискванията на закона и обявиха, че ще намалят или дори спрат всякакви операции, свързани с руски петрол. Когато фирми като Glencore и Gunvor отказаха да търгуват със стоките, произведени от руската държавна компания "Роснефт", по-малките търговци се насочиха към руския износ.

Тези по-малки играчи са преместили служители в Дубай и Сингапур, за да заобиколят санкциите на ЕС, забраняващи сделки с "Роснефт", казаха търговци и ръководители на индустрията.

За да скрие обходните си маневри в търговията с петрол, Москва спря да публикува месечни отчети за производството и други данни, което затруднява преценката за представянето на петролната индустрия сега. Често в документацията на руските пристанища не се посочва къде се изпраща горивото и кой го транспортира.

Посредниците прехвърлят петрол от танкер на танкер в открито море. Това е скъпа маневра за скриване на произхода на горивото и за товарене на кораби, чийто тонаж не им позволява да влизат в руските пристанища на Балтийско море. Според търговците най-вероятно това се прави, за да не откажат финансовите институции, страхувайки се от санкциите и стремейки се да запазят репутацията си, да финансират и застраховат доставките.

Търговците казват, че ирански, венецуелски, а сега и руски суровини се съхраняват в търговския център във Фуджейра и умишлено се прикриват. Един швейцарски търговец каза, че му е предложен мазут, който, съдейки по характеристики като съдържание на сяра, очевидно е руски. Но марката е била друга.

Реконфигурацията на петролния пазар стабилизира руската енергийна индустрия и облекчи опасенията, възникнали с началото на войната в Украйна заради санкциите. Западните купувачи и европейските банки, които финансират стоковите пазари, отказаха руските доставки. В началото на годината търговците прогнозираха, че руският износ ще намалее с три милиона барела.

Но Китай, Турция и страните от Близкия изток бързо увеличиха покупките си, възползвайки се от ниските цени, и отвориха нови и много печеливши търговски пътища за руския петрол. Някой рафинира суровини от Русия и след това прави значителна печалба от износа на петролни продукти като бензин и дизелово гориво на Запад.

Украйна зове арабските страни за ембарго на руския петрол

Украйна зове арабските страни за ембарго на руския петрол

Нови мерки срещу Кремъл

Днес Индия е най-големият купувач на Москва. Местните компании, които практически не внасяха руски петрол, по нареждане на правителството увеличиха вноса си от Русия до почти милион барела на ден, като направиха това още в първите седмици след началото на войната.

Напоследък вносът е намалял поради работата по поддръжката на рафинериите, според изпълнителен директор на държавната Indian Oil Corp. Тази компания обаче подписа договор с "Роснефт", според който доставките ще продължат до 2028 г.

"Руският петрол ще намери нови начини да проникне в Индия, Китай и други пазари", каза Евгений Грибов, който напусна ръководна позиция във втория по големина производител на петрол в Русия "Лукойл" през март. "И дори да се продава с отстъпка, ще бъде повече от достатъчно, за да продължим да финансираме битките."

Война в сянка

Анализатори, както и бивши и настоящи лидери в индустрията, отбелязват, че за Русия ще бъде трудно да запази позицията си на водещ доставчик на петрол в бъдеще. Рафинериите в Индия и Китай могат да приемат руски суровини за преработка само в ограничени количества. Освен това оборудването се поврежда и Москва губи достъп до западен софтуер. Следователно санкциите, които налагат забрана върху вноса на технологии, замъгляват енергийните перспективи на Русия.

Зимата ще бъде тест за решителност за Москва и нейните противници. На 5 декември ЕС трябва да наложи ембарго на руски петрол и евентуална забрана за застраховане и финансиране на руски петролни танкерни товари. Ако тези мерки бъдат въведени, в което някои анализатори и търговци се съмняват, това ще бъде сериозен удар за руската икономика.

САЩ и техните съюзници до голяма степен избягват подобни ограничения, за да избегнат по-нататъшно увеличение на цените на енергията.

Анализаторът на Citigroup Аркадий Геворкян каза, че ще бъде трудно за Русия да намери нови купувачи за 1,25 милиона барела петрол и гориво, които в момента се доставят ежедневно в Европа. Ливия Галарати от Energy Aspects каза, че до март следващата година дневното производство на петрол и кондензат в Русия може да спадне с около два милиона барела.

Вашингтон се опитва да убеди Брюксел да наложи такива ограничения, които ще намалят руските доходи, но няма да доведат до повишаване на цените. САЩ искат ЕС да застрахова петролни товари само ако цените им достигат определен таван. Целта е да бъде лишен Путин от средствата за водене на война и в същото време да се запазят цените от ново увеличение.

"Ние не искаме хамбургери на МакДоналдс да се продават в Москва, но искаме евтиният петрол да минава през Балтийско море", каза високопоставен служител на Министерството на финансите.

Някои търговци и анализатори са много скептични по този въпрос. Откакто през юни Министерството на финансите представи идеята за ограничаване на цените, напредъкът по този въпрос е малък.

Ако ЕС наложи предложените ограничения, това ще демонстрира готовността на Европа за икономически страдания в името на Украйна. Мнозина смятат, че Москва ще отговори с пълно спиране на доставките на газ за Европа. Газопроводът "Северен поток 1" в момента работи с 20% от капацитета си.

"Владимир Путин постави взаимно гарантираното унищожение на дневен ред", каза Хелима Крофт, ръководител на стоковата стратегия в RBC Capital Markets.

Германия "обича" американския петрол

Германия "обича" американския петрол

Нови мерки срещу Русия