Лидерите на Г-7 се съгласиха да проучат поставянето на ценови тавани на вноса на руски петрол и газ, за ​​да се опитат да ограничат способността на Москва да финансира инвазията си в Украйна, съобщава агенция Ройтерс. Това заявиха представители на Г-7.

Европейският съюз ще проучи с международните партньори начини за ограничаване на цените на енергията, включително осъществимостта за въвеждане на временни тавани на цените на вноса.

Групата на седемте богати нации обсъжда глобално ограничение на цените на руската енергия, за да попречи на Москва да се възползва от нахлуването си в Украйна, което рязко повиши цените на петрола и газа.

Приходите от износ на руски петрол се покачиха през май, въпреки че санкциите намалиха обема на износа му, съобщи Международната агенция по енергетика в месечния си доклад през юни.

Съединените американски щати бяха първите, които призоваха за механизъм, който да ограничи цената, която другите страни плащат за руския петрол.

Идеята е финансовите услуги, застраховките и доставката на петролни товари да се обвържат с таван на цените на руския петрол. Така че, ако изпращач или вносител иска тези услуги, те ще трябва да се ангажират руският петрол да се продава за определена максимална цена.

Италия, чиято икономика разчита на руската енергия, настоя да се вдигне тавана на цената на газа. Италианският министър-председател Марио Драги миналата седмица предупреди за необходимостта от справяне с цените на енергията, за да овладее инфлацията и каза, че основното възражение срещу ограничаването на газа от страна на европейците е страхът, че може да накара Русия да намали допълнително доставките.

Франция заяви, че механизмът за ограничаване на цените трябва да надхвърли руските продукти, за да намали цените по-широко, включително за страните от Г-7, които се стремят да доставят енергия от другаде.

Япония против облекчаване на санкциите срещу Русия, зове Г-7 за единство

Япония против облекчаване на санкциите срещу Русия, зове Г-7 за единство

Според Кишида скокът на цените е предизвикателство пред световния ред и мир