Ерик Мамер от пресслужбата на Европейската комисия обяви, че решението на "Газпром" да не възобновява експлоатацията на "Северен поток 1" поради неизправност е "цинизъм".

Той бе категоричен, че действията на руската компанията само потвърждават, че Руската федерация не е надежден доставчик на газ.

За да разясни какво точно има предвид, когато говори за цинизъм, Мамер обясни: Руската федерация предпочита да изгаря газа, вместо да изпълни договорените си задължения към Европейския съюз.

По-рано през деня стана известно, че "Газпром" е получил предупреждение от "Ростехнадзор", че в единствения му работещ двигател, ключов за газопровода "Северен поток", е в неизправност и при него са регистрирани течове. Ето защо той по никакъв начин не може да възстанови газоподаването, докато проблемите не бъдат отстранени.

Росен Христов: Преговорите с Газпром са изключително сложни предвид ограниченията в ЕС

Росен Христов: Преговорите с Газпром са изключително сложни предвид ограниченията в ЕС

Поне десет елемента трябва да бъдат договорени, за да бъде решението изцяло изгодно за България

Но най-вероятно от Европейската комисия не вярват на обяснението на "Газпром" и си обясняват решението на дружеството с факта, че до Европейската комисия бяха изпратени искания да въведе таван на цените на руския газ, доставян в Европа. .

Припомняме, че се очакваше доставките на руски газ за Европа през "Северен поток 1" да бъдат възобновени на 3 септември 2022 г. с 20% от планирания капацитет, като това трябваше да стане след приключване на планирания ремонт на газопровода.