В комуникация сме с "Газпром" и се опитваме да доведем разговорите до позитивно приключване на преговорите и възобновяване на доставките при изгодни за нас условия. Това каза служебният министър на енергетиката Росен Христов пред БНТ.

"За момента не мога да споделям много детайли от тези разговори, тъй като както всички знаете клаузите по договора са конфиденциални и, съответно - и всички преговори и размяна на информация. Мога само да ви уверя, че работим изключително интензивно и се надяваме в скоро време да имаме положителен резултат", посочи той.

По думите на Росен Христов има поне десет елемента, които трябва да бъдат договорени, за да бъде получено решение, което да е изцяло изгодно за България. Едно от условията на страната ни е част от договорените количества газ да ни бъдат предоставени през следващата година, тъй като чисто физически не бихме могли да ги приемем през настоящата. Друг ключов параграф е плащанията да са по системата, която се използва в Европа. Христов обясни, че те могат да стават през държавни дружества, като отказа да посочи изрично дали те ще са в рубли.

Гълъб Донев: Разговори с "Газпром" се водят на високо ниво

Гълъб Донев: Разговори с "Газпром" се водят на високо ниво

Според премиера заявки се правят

"Това са едни изключително сложни преговори. Не говорим само за доставки на газ, но също и за условия на плащане в рамките на европейските ограничения. Говорим за цена, говорим за срокове, говорим за интересите на "Булгаргаз" и техните права по договора при евентуален арбитраж, ако се стигне до такъв", заяви той.

Христов посочи още, че не се разчита изцяло на преговорите с "Газпром" и паралелно се работи и по редица други алтернативи с цел да бъде осигурен газ на оптимална цена.

Той каза също, че се работи интензивно за разрешаване на проблема с "Топлофикация-София". "С такава задлъжнялост "Топлофикация-София" не само като структура и като компания, е в нездравословно състояние, но влияе много и на състоянието на "Булгаргаз" и възможността му да набира средства и финансиране от частния сектор", отбеляза Росен Христов.

Деница Златева: 399 милиона лева дължи "Топлофикация София" на "Булгаргаз

Деница Златева: 399 милиона лева дължи "Топлофикация София" на "Булгаргаз

Булгаргаз" няма финансови средства, за да компенсира тези неплатени задължения

Той допълни, че след отпускането на заема от 800 млн. лв. за оздравяване на "Булгаргаз", сега се подготвя ново решение. "Паралелно с това заедно с Общински съвет-София разработваме програма, която да изведе "Топлофикация-София" от тази спирала", заяви Христов. По думите му се водят преговори и за одържавяване на топлофикационното дружество, което за определен период ще изчисти задълженията му, като това време ще бъде използвано за подобряване на финансовото му състояние. Той уточни, че стратегията все още се разработва.

800 млн. лв. за „Булгаргаз“ – въпросът е от къде?

800 млн. лв. за „Булгаргаз“ – въпросът е от къде?

Временно се решава ликвидния му проблем