Направили сме постъпки "Газпром" да изпълни договора си. По думите на служебният премиер Гълъб Донев се водят разговори - "на високо ниво".

Самият премиер не пожела да влезе в конкретика, нито да посочи имена, както и заобиколи въпроса какви са тези разговори - "направили сме постъпки", бяха точните му думи.

Другото уточнение, което Гълъб Донев направи е, че се водят "конкретни разговори на различни нива" и "енергийният министър очаква отговор от "Газпром" - какъв обаче не уточни, пре положение, че самият енергиен министър заяви, че очаква отговор дали изобщо ще се водят преговори.

От МИ отказаха да дадат информация дали е дошъл отговор от "Газпром", искайки въпрос да им бъде зададен писменно.

В студиото на БТВ той заяви, че се правят заявки за доставки по настоящия договор - точно обратната информация на това, което каза миналата седмица енергийният министър Росен Христов.

На въпрос има ли индикации, че от руска страна ще ни бъдат направени отстъпки, Донев потвърди, че има индикации за преговори на високо ниво.

"Не мога да кажа с кого се говори. Но се прави всичко възможно договорът до края на годината да бъде изпълнен", посочи Гълъб Донев и повтори исканията на страната ни.

Служебният премиер като цяло даде висока оценка за работата на министрите си, включително и на енергийния Христов, върху когото е паднал фокусът. Въпреки оценката "всички министри се справят добре със задълженията си", уточни, че изборът на министри е на президентството.

Той открои - бързо овладян финансовия колапс в "Булгаргаз", работата по газовата връзка, както и срещата с "Лукойл". Това е опит да свалим цените, макар и да не се говори много в медиите.

Основна цел на правителството в областта на енергетиката остава - "българските граждани да усетят по джоба си, че това правителство действително работи".

Това според Донев означава пълна диверсификация на енергийните източници и увери, че са водени разговори за разтоварване на "прословутите" седем танкера и с Турция, и с Гърция и с Италия. Като успех Донев посочи и днешната "принципна" уговорка да бъде удвоен капацитетът, който ще получава страната ни през терминала в Александруполис. 

Принципно може да вземем два пъти повече газ през Александруполис

Принципно може да вземем два пъти повече газ през Александруполис

Все още очакваме отговор от „Газпром“