Един потенциален арбитраж по договора с "Газпром експорт" за неизползването количества по договора ще доведе до това страната да трябва да изплаща многоцифрена сума. За това предупреди служебният енергиен министър Росен Христов, съобщават от пресцентъра на министерството. Последното, от което се нуждае страната ни в момента, е да се водят дела, които потенциално ще загубим и изходът ще бъде негативен, е мнението на министъра.

Сметките според МЕ до момента - по договор имаме задължение да ползваме поне 80% от доставеното количество от 3 млрд. куб. м природен газ. До момента по този договор ние сме употребили 1 млрд. куб. м., а трябва да са 2.4 млрд. Ако не ги използваме, пак ще сме длъжни да го платим, посочват от ведомството.

Направена е и симулация по формулата за ценообразуване в сегашния договор с "Газпром експорт", от която се вижда, че този газ (руския) е следващият най-евтин след азербайджанския. Министърът посочи за сравнение цената на двата танкера, договорени от предишното правителство, чието разтоварване предстои в Ревитуса през септември, е с 50% по-висока спрямо доставките от "Газпром".

ЕК ни размахва пръст за газ в рубли

ЕК ни размахва пръст за газ в рубли

Нарушаваме санкции

По дългосрочния ни договор можем да получим евтин газ, който ни е нужен, колкото повече смесваме предизборната кампания с икономиката, толкова по-зле ще се отразява това на крайния потребител - независимо дали става въпрос за битовите клиенти или бизнеса, изтъква още министърът на енергетиката.

Той не изключва възможността да се договаря газ и с други доставчици, стига да е на конкурентна цена. Преговори се водят с Турция, Саудитска Арабия и други страни. Ако правителството успее да договори природен газ на приемливи цени от други източници, такива доставки ще бъдат договорени, стана ясно още от думите на енергийния министър.

Кабинетът: Няма газ след септември, неизбежни са преговори с „Газпром"
Обновена

Кабинетът: Няма газ след септември, неизбежни са преговори с „Газпром"

Предишното правителство обаче направило "почти невъзможни" преговорите с руската компания

От пресцентъра на МЕ припомнят и че преди дни синдикални и работодателски организации са заявили, че ключова необходимост за тях е да получават природния газ на приемливи цени. Правителството твърдо ще работи за запазване на техния интерес и конкурентоспособност, подчерта енергийният министър.

Росен Христов проведе работна среща за проверка на напредъка по изграждането на интерконектора Гърция - България. В срещата участваха фирмата-строител "Авакс", ICGB, "Булгартрансгаз", МОСВ и ДНСК.

По отношение на напредъка по изграждането на интерконектора, инспекцията е констатирала силна мобилизация и добра координация между екипите, отговорни за цялостното завършване на обекта. Няма изоставане спрямо графика, представен преди дни. През следващата седмица по покана на министър Христов се очаква у нас да пристигнат министрите на енергетиката на Гърция и Румъния. С тях също предстои да бъде обсъдено цялостното развитие на проекта.

Строителят на интерконектора: Готови сме до 2-3 септември

Строителят на интерконектора: Готови сме до 2-3 септември

Той изтъкна пандемията от COVID-19 като причина за забавянето

Припомняме, че в началото на юли премиера Кирил Петков и гръцкият му колега Кирякос Мицотакис откриха интерконектора с Гърция. Проверка на служебните министри Христо Алексиев и Иван Шишков обаче установи, че газовата връзка далеч не е завършена. Алексиев посочи, че не са открили газ, а недовършен строеж. На брифинг пък служебният министър на енергетиката Росен Христов заяви, че в началото на септември се очаква по газопровода да потече азерски газ. Първите два - три дни след проверката от МРРБ изпращаха и снимков материал с ремонтните и строителните дейности, но след това се отказаха да информират медиите конкретно какво се прави. Тази седмица това е първата проверка, която се извършва.