До 2-3 септември ще бъдат завършени всички довършителни работи по газовия интерконектор между България и Гърция. Това увери изпълнителният директор на компанията изпълнител на проекта "Авакс" Антонис Мицалис, който проведе среща на "Дондуков" 2 с президента Румен Радев.

"До края на август или най-много до 2-3 септември, това е въпрос на няколко дни, но каквото зависи от нас, ще бъде завършено", каза той.

"Още от самото начало разбираме важността на проекта и ви уверявам, че се опитваме да дадем най-доброто от нас, за да можем да го приключим бързо и успешно", добави Мицалис.

А какви са причините за забавянето с над година и половина? Ковид пандемията, изтъкна гръцкият представител. "Ще ви дам само един пример - към края на 2020 година имахме положителни 35 специалисти, като нямахме идея къде да ги държим под карантина - в България или в Гърция. Говорим за високо квалифицирани хора на европейско ниво."

От страна на изпълнителя увериха също, че вече са напълно наясно, а не както в началото, с всички изисквания за въвеждане в експлоатация на обекта.

"Междусистемната газова връзка между България и Гърция, не е просто инфраструктурен проект, това е обект със силно регионално и геополитическо значение. Това е проект е от значение също така не само за задълбочаване на партньорството между нашите две страни, но е и от голяма важност за диверсификацията на газовите доставки за България и страните от Централна и Източна Европа, както и за гарантиране на стабилното икономическо развитие в напия регион и реализация на европейската политика за гарантиране на сигурност при доставките на енергоизточници", каза на свой ред държавният глава Румен Радев.

Президентът подчерта още - българската страна ще съдейства по всякакъв начин за по-бързото завършване на строителните дейности.

Газовата връзка е готова, работи се по съпътстващи неща, уточняват от ICGB

Газовата връзка е готова, работи се по съпътстващи неща, уточняват от ICGB

Внесено е и актуализирания план за довършителните работи

Единственото, което притеснява държавата, е това, че строителят не е представил детайлен график ден по ден за строителните работи до завършването на тръбата, заяви след края на срещата министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков. "Разбрахме се, че в сряда ще направим среща на обекта и там ще ми предоставят изискания от мен график - съгласуван със строителя, подизпълнители, ако има такива по определените дейности, и възложителя - в случая ISCG, който график ще бъде проверен от МЕ и МРРБ. След това ще следим оперативно всяка дейност според този график".

Той обаче е оптимист, че строителят ще завърши работата си в обявения срок - края на август или 2-3 септември.

"Ако строителят наистина работи с интензивни темпове, този срок може да е нормален. Поставил съм конкретни въпроси за приключването на този етап, имах уверението, че ще бъде завършен. В момента се работи интензивно между ДНСК и Националния строителен надзор, работи се по документацията, за да изчистим въпроса с етапите, за да въведен газопровода в експлоатация", заяви той.

Все още обаче остават проблемни точки като противопожарното измазване на тръбите и пътищата до обекта, нужни за достъп на пожарни екипи при евентуална авария. За завършването им към днешна дата обаче е започнало да се работи.

Към 1 октомври е реалистичният срок, в който могат да потекат реални количества синьо гориво към България, каза на свой ред енергийният министър Росен Христов.

"Има някаква увереност, че проектът ще бъде завършен и пуснат в експлоатация навреме, като строителят пое всички ангажименти, че влизането в експлоатация ще бъде навреме - на 1 октомври по тръбата трябва да текат търговски количества газ".

Припомняме, че в началото на юли премиера Кирил Петков и гръцкият му колега Кирякос Мицотакис откриха интерконектора с Гърция. Проверка на служебните министри Христо Алексиев и Иван Шишков обаче установи, че газовата връзка е далеч от завършена. Алексиев посочи, че не са открили газ, а недовършен строеж. На брифинг пък служебният министър на енергетиката Росен Христов заяви, че в началото на септември се очаква по газопровода да потече азерски газ.