"България не е пред газова криза. Проблемът е, че влизаме в политическа криза. Това затруднява преговорите с партньорите. За това съседните страни изчакват да видят какво ще се случи в България." Това заяви премиера в оставка Кирил Петков пред журналисти.

Той бе на визита в Гърция, където заедно с гръцкия министър-председател Кирякос Мицотакис взеха участие в церемония по откриването на интерконектора.

Завъртяхме крана с Мицотакис. Очакваме последните стъпки със софтуерния контрол и акт 16, заяви Петков. По думите му това трябва да стане до няколко седмици. Очакваме през август да потече азерския газ, добави той

Доказахме, че този газ може да влиза в България. В момента получаваме пълния обем газ по договор на същата цена като в договора с Газпром. Като се отвори връзката цената ще падне, допълни Петков.

По думите му газопровода вече е тестван и няма дефекти.

Азерският газ тръгва

Азерският газ тръгва

Сертифицираха окончателно оператора на газовата връзка "Гърция-България"

Кирил Петков подчерта колко е доволен от успеха, като обясни, че само с прякото сътрудничество с гръцкия премиер и ежеседмичния контрол е станало възможно наваксването на сроковете. Той обясни, че забавянето в строежа на връзката е било най-вероятно нарочно - "благодарение на един подписан анекс", иначе е можело и е трябвало връзката да бъде открита много по-рано.