Комисията за енергийно и водното регулиране (КЕВР) и Регулаторният орган за енергия на Гърция (RAE) окончателно сертифицираха "Ай Си Джи Би" АД като независим преносен оператор на междусистемната газова връзка Гърция - България (IGB).

Съвместното решение на българския и гръцкия регулатор официално дава възможност интерконекторът да бъде въведен в търговска експлоатация. Новият маршрут за внос на газ в България помага директно за диверсификация, сигурност на доставките и конкурентни цени за българските потребители, съобщиха от КЕВР.

Стартира пробният трансфер на азерски газ от Гърция за България

Стартира пробният трансфер на азерски газ от Гърция за България

До края на месец юни ще се подава по връзката пробно количество природен газ

Решението на двата регулатора е съобразено със становището на Европейската комисия (ЕК) по сертифицирането на дружеството. ЕК е одобрила подхода на двата национални регулаторни органа, като е направила конкретни коментари, които са взети предвид в максимална степен и са отразени при окончателното съвместно решение за сертифициране.

От КЕВР отбелязват, че газовата връзка е от стратегическо значение, тъй като ще позволи свързване на газопреносните системи на България и Гърция и ще осигури диверсификация на източниците и маршрутите на газовите доставки за нашата страна и за Югоизточна Европа. Чрез интерконектора IGB през втората половина на 2022 г. България ще може да получава в пълен обем договорените 1 млрд. куб. м природен газ по договора с Азербайджан. От Комисията за енергийно и водното регулиране подчертават, че това ще има ключово значение за сигурността на доставките на синьо гориво и за формиране на благоприятни цени за потребителите в България.

Петков очаква страната ни да получи договорено количество азерски газ

Петков очаква страната ни да получи договорено количество азерски газ

Той и Байрамов отбелязаха добро сътрудничество в енергетиката

Проектният капацитет на българо-гръцкия газов интерконектор позволява пренос на 3 млрд. куб. м природен газ. От КЕВР обясняват, че това дава допълнителни възможности България и страните от региона да получат количества от Южния газов коридор и от пазара на втечнен газ посредством строящия се терминал при гр. Александруполис.

Новата газова връзка открива и още един маршрут за транспортиране на втечнен LNG газ от САЩ, Алжир, Катар, Египет и други страни. В по-дългосрочна перспектива по интерконектора IGB ще може да бъде транспортиран природен газ от Израел и Кипър, както и допълнителни обеми от Азербайджан и други страни.