Премиерът Кирил Петков очаква въвеждането в експлоатация на интерконектора между България и Гърция, чрез който страната ни ще получава цялото договорено количество азерски газ. Той изтъкна, че това ще е от изключително голяма полза за българските потребители и за енергийната сигурност на страната ни и на целия регион. Такава позиция изрази Петков по време на среща с външния министър на Азербайджан Джейхун Байрамов в Министерския съвет. Двамата отбелязаха много доброто сътрудничество в сферата на енергетиката.

Визитата на Байрамов у нас е по повод 30 години от установяване на дипломатическите отношения между двете държави. Петков и Байрамов бяха единодушни, че имаме отлично стратегическо сътрудничество във всяка една област и поеха ангажимент заедно да работят за разширяването на партньорството във всички сфери.

Азерският външен министър: Не зависи от нас кога България ще получи газ

Азерският външен министър: Не зависи от нас кога България ще получи газ

По силата на договора купувачи на този газ са три страни от ЕС - Италия, Гърция и България

Припомняме, вчера стана ясно, че България ще има отделен параграф, на който ще има дерогация специално за нас, до края на 2024 г. Това заяви премиерът Кирил Петков в Брюксел.

По-късно бившият премиер Бойко Борисов, изказа позиция по темата, като го определи като поредния провал на кабинета "Петков".

Нинова за отсрочката за руския петрол: Разумът надделя над политическото говорене

Нинова за отсрочката за руския петрол: Разумът надделя над политическото говорене

В Брюксел вече се говори за таван на цените на природен газ и електричество.