Проверката на двамата служебни министри Христо Алексиев, на транспорта и вицепремиер, и на Иван Шишков, МРРБ, на газовата връзка с Гърция, по която трябва да дойде азерският газ, не откри газ, а строеж. Това стана ясно от думите на Христо Алексиев, който е и ръководител и на кризисния щаб към МС за енергетиката.

Ние газ не открихме, открихме строежи, заяви Христо Алексиев. Шишков сравни проекта като "луксозно обзаведен офис, в който няма ток". 

Проблеми и при строежа на интерконектора с Гърция установи новата власт

Проблеми и при строежа на интерконектора с Гърция установи новата власт

Имало възражения на институции – Пожарната, МОСВ, Напоителни системи

По-късно обаче Иван Шишков разясни, че една част от строителните дейности, които са били представени като незавършени, всъщност по време на проверката са установили, че са завършени, а като пример за оставаща работа даде неизмазване на обект и липса на готовност да се въведе в реална експлоатация падминистративна сграда. От думите му се разбра обаче, че най-важното, което не е изградено до този момент е компютърната връзка с Гърция - няма яснота как тя ще се осъществява.

По думите на Алексиев завършването на газовата връзка с Гърция е един от приоритети пред служебното правителство. Той посочи, че са инспектирани критичните локации по трасето, като допълни, че са подготвени решения за решаване на проблемите. Днес се очаква от строителя да представи план за действие, точно разписан.

Според него има един голям проблем, който остава нерешен. "Той е свързан със скадата, която управлява целия интерконектор. Без приключване на тази скада - той няма как да работи, добави Алексиев.

Иван Шишков поясни, че надзорникът на строителството на газовата връзка ще получи свой офис в ДНСК и ще се проверява цялата документация. Искаме да спечелим този срок, а когато строежът бъде готов, искаме буквално на другия ден да сме готови с документите", увери Шишков.

Шишков не знае как се е коментирало, че обектът е бил готов, но отказа да посочи виновника за незавършването на проекта - това е факт, а "с коментари бихме създали само напрежение", заяви Шишков.

На въпрос дали кризисният щаб и служебното правителство ще преговаря с "Газпром" Алексиев заяви, че ще се действа системно и изброи приоритетите по важност - 1. Газовата връзка; 2 Булгаргаз и нататък.

Росен Христов: Доставки от "Газпром" не означава излизане от ЕС

Росен Христов: Доставки от "Газпром" не означава излизане от ЕС

Служебният министър потвърди, че обмисля възобновяване на доставките на руски газ

Като втори приоритет той очерта стабилизирането на състоянието на "Булгаргаз". По думите на служебния вицепремиер в дружеството има дупка от поне един милиард. "Никой не се е погрижил да се осигурят пари на "Булгаргаз" да се разплатят доставките - от където и да са те, независимо дали азерски газ или "Газпром".", заяви Алексиев. Той добави, че утре се очаква да бъдат обявени резултатите от стабилизирането на обществения доставчик.

По отношение на твърденията на бившият премиер Кирил Петков, че са осигурени 7 танкера с газ, Алексиев бе категоричен, че те не отговарят на истината. 

В отговор на въпрос Христо Алексиев потвърди, че е поискано удължаваме на срока на офертата за седемте танкера с втечнен газ. Поискахме две седмици отсрочка, посочи Алексиев, но избегна повече въпроси с изречението, че така или иначе в момента "Булгаргаз" не може да плати.

Кирил Петков: Риск е да не се потвърдят танкерите за октомври и ноември

Кирил Петков: Риск е да не се потвърдят танкерите за октомври и ноември

Щом аз намерих слотове за две седмици, какво им пречи?