Служебният енергиен министър Росен Христов потвърди намерението си да разгледа възможността за възобновяване на доставките на природен газ от "Газпром".

"Ние сме експертно правителство и разглеждаме абсолютно всички възможности за доставка на газ, включително и възобновяване на доставките от "Газпром", заяви Христов в студиото на БТВ.

Той обясни, че приоритетно се гледат алтернативни доставчици, но ако се окаже, че те не са достатъчни, "няма да съм аз министърът, който ще остави населението на студено през зимата".

Асен Василев отрече да получаваме руски газ чрез посредници

Асен Василев отрече да получаваме руски газ чрез посредници

Заварихме азерския газ на 30%, в момента получаваме пълния обем азерски газ

По думите му условията, които Русия поставя към нас, са тези, които са поставени към други европейски държави и които те изпълняват. Затова и няма да се отклоним от европейската политика. "Купуването на газ от "Газпром", не означава излизане от рамката на ЕС", посочи Росен Христов и обяви, че правителството няма да приеме различни условия от тези, които изпълняват Германия и другите европейски държави.

А иначе Христо е уверен, че ако започнат преговори, всички рискове ще бъдат адресирани, така че доставките да бъдат стабилни, с максимална сигурност и оптимална цена.

Енергийни експерти: Забравете договора с Газпром и подписвайте за танкерите

Енергийни експерти: Забравете договора с Газпром и подписвайте за танкерите

Няма да получим нито един куб. м. руски газ, ако не подпишем нов 10-годишен договор

Росен Христов заяви, че сега получаваме пълния обем азерски газ и не купуваме директно от "Газпром", но част от газа, който пристига в България от други търговци, е руски.

В коментар на обсъждането от КЕВР на по-скъп газ със 60% със задна дата за август месец служебният министър заяви, че потребителите донякъде са защитени, защото са на регулирания пазар, топлофикациите също се ползват с определени защити, така че не смята, че сметките ще скочат с 60% за битовия потребител. Индустриалните потребители обаче ще усетят поскъпването на газа и съответно това ще се отрази на цената на продукцията им.

Според Росен Христов въпросът с компенсациите е сложен.