Извънреден кризисен междуведомствен щаб, който да реши проблема с доставките на газ и да прецени откъде страната ни може да добива най-евтино синьо гориво, създава новоназначеното служебно правителство.

Това обяви на извънредна пресконференция в Министерски съвет служебният премиер Гълъб Донев. Издадена е заповед за създаване на междуведомствен кризисен щаб за енергетиката. Задачата му, по думите на премиера Гълъб Донев, е да "реши хаоса и разрухата в сектора", да предложи решения за сигурност на доставките и сигурност на цените на газа. Също така да предложи механизми за контрол и снижение на цените на горивата, както и на цената на електроенергията.

Щабът ще се ръководи то вицепремиера по икономическите политики и министър на енергетиката Росен Христов, като в него ще влизат и представители на КЕВР, на работодателските и синдикалните организации, на ДАНС и други министерства, посочи още Донев. А що се касае до контрола - той ще бъде осъществяван лично от министър-председателя, като почивен ден не се предвижда - щяло да се работи седем дни в седмицата.

Иван Иванов: Енергетиката изпитва изключителни трудности

Иван Иванов: Енергетиката изпитва изключителни трудности

Булгаргаз и правителството закъсняха с търсенето на решение за осигуряване на газ

Служебният министър на енергетиката Росен Христов коментира количествата втечнен природен газ, договорен, както анонсира преди дни предишният премиер Кирил Петков. "Прословутите договорени 7 танкера с втечнен природен газ са на ниво оферта - доставка на 3 танкера през тази година и опция за доставка за следващата на останалите. В допълнение не това не са подсигурени слотове за доставка на тези танкери, като следва да бъдат намерени такива, като цената значително ще се повиши", каза Росен Христов.

"Ситуацията с доставките на газ е сериозна, да не кажа критична. Имаме недостиг на договорените количества до края на годината. Имаме договорени доставки до края на септември."

2/3 от договорените количества азерски газ, който бе анонсиран като 4 пъти по-евтин пък към момента е на цена в пъти над договорената.

Сериозна финансова криза имало и в "Булгаргаз". Това не позволява на компанията да се разплати дори и за вече договорените количества. "Затова и в министерството сме минали на фактически 24-часов режим на работа, мобилизирали сме всички ресурси, за да решим този проблем", добави енергийният министър.

Готви се и търг за доставка на втечнен природен газ, който да задоволи потреблението през зимата, както и опции за финансиране на "Булгаргаз", търсят се и опции за намиране на по-евтини суровини, очерта като приоритети Христов.

Начев: Голяма доза наивност е нужна, за да очакваме евтин руски газ

Начев: Голяма доза наивност е нужна, за да очакваме евтин руски газ

Друг е въпросът дали ще има компенсации на битовите потребители, използващи природен газ