Правителството на Кирил Петков оставя възможност на служебното правителство - отворена оферта за 7 каргокораба за втечнен газ от САЩ, които ще осигурят енергийната сигурност на България. Договорът за втечнения газ ще бъде подписан днес и може да бъде потвърден на 19 август - тогава трябва да управлява именно вече служебното правителство на Румен Радев. Така ако намери по-добра оферта за газ, може да няма разход за държавата.

"Реално се дава една безплатна възможност, която ако служебното правителство реши да я потвърди ще даде сигурност на енергийните доставки", заяви премиерът в оставка след последното заседание на кабинета.

Когато чуете критика по отношение на енергийна стабилност, енергийно състояние на България, то това правителство предоставя възможност на служебното правителство да купи газ на около 30 долара под цената на европейския пазар, изтъкна Петков.

От своя страна Александър Николов добави, че в следващите месеци ще има яснота за бизнеса и за енергийната сигурност на страната. Доставката на втечнения газ ще е от САЩ, като офертата е получена в резултат на усилията на правителството и комуникацията директно с Европейската комисия на база общи доставки.

С оглед на текущата ситуация в Европа, подсигуряването на инфраструктурните решения за ноември и декември следва да се случи в рамките на следващите няколко месеца. 

Петков обяви 7 приоритета на прощаване

Петков обяви 7 приоритета на прощаване

Това стана на последното заседание на Министерски съвет

Офертата е разделена на две части: от 7 каргокороба - през 2022 г. 3 карга, а 2023 г. 4 карга. При изпълнение на програмата за три карга до зимен период декември 2022 г. има възможност за сключване на нов договор при нови търговски условия за 4 карга. Общата стойност за първите три карга е с близо 30 долара по-ниска под европейската цена. Дори в най-критичния сценарий при отдалечен терминал за доставяне, ефектът, който ще има "Булгаргаз" е позитивен, спрямо европейския пазар - поне 20 долара.

Николов обясни, че ако служебното правителство реши да изпълни офертата в цялост, а не само в първата й част за три карга, следва да прецени къде да си достави следващите 2 карга и дали да предприеме други рационални мерки.

Първото карго ще дойде от Ревитуса, като настоящото правителство в оставка е направило резервация за първия танкер с втечнен газ. Оттам нататък служебното правителство трябва да прецени къде да достави следващите си карга, уточни енергийният министър.

Александър Николов добави, че при положение, че тези карга и датата на доставка бъдат приети, то потенциалният дефицит при много ниски температури ще бъде възможен за задоволяване през балансиране - през "Чирен" или през подпокупки от съседни държави. Стандартен карго товар е около 1 050 000 мегават часа.

Търсенето на газ се увеличава, но предлагането зависи от един систематичен доставчик. Какви обаче ще бъдат цените на газа, е равен на въпроса какво ще реши да прави "Газпром", посочи Николов. В последните няколко седмици за пръв път правителството получило отговор, че синьото гориво от енергиен ресурс се е превърнал в политически инструмент. Отговорът бил получен от всички възможни алтернативни, дори и такива, които не присъстват в Европа.

Газ, инфлация и еврозона

Газ, инфлация и еврозона

Цената на газа се покачва, "Газпром" ограничава потоците към Европа, Русия не е надежден износител на енергия

"Това, което сме се опитали да направим, е, че всички алтернативни трасета, доставчици и потенциално неприсъстващи в Европа ще бъдат предоставени, за да се гарантира поне диверсификация до размера, който е възможен", подчерта Николов.

Той уточни, че не е имало конфиденциална среща на премиера в оставка Кирил Петков и "Булгарга"з. На срещата е трябвало да се обсъдят следващи стъпки по търговски преговори с оглед това, което се случва в Европа и със "Северен поток". Отчетите за финансовото състояние на "Булгаргаз" са пълни.

Александър Николов допълни още, че когато става въпрос за потребление на природен газ, трябва да се проследи за какво се използва синьото гориво в Европа. В България обаче случаят не е такъв. Ние имаме тежък период с висока консумация на газ през зимата, като газохранилището в "Чирен" трябва да бъде нагнетено поне до 80%, изтъкна той.

Към момента опитите за създаване на страх и паника са чисто предизборна спекулация. В глобален мащаб има достатъчно предлагане на природен газ и това, което трябва да се направи доста по-бързо, е ЕК да се идентифицират алтернативни инфраструктурни решения и общ подход. Към момента това не е в най-напредналата си ефективна база, каза още Николов.