Премиерът в оставка Кирил Петков обяви 7 приоритета на прощаване. Това стана на последното заседание на Министерски съвет преди правителството да бъде заменено от служебно такова.

Те са:

  1. Министерство на енергетиката ще направи предложение за сключване на договор за седем каргокораба с втечнен газ, доставка на LNG, които ще подобрят енергийната сигурност на България. Условията за получаване е следващият месец служебното правителство да осигури необходимата инфраструктура от Гърция и Турция. Този договор, който ще бъде предложен е на екипа, съвместно с ЕК за осигуряване на природен газ за следващите 6 месеца. Така правителството решава съществена част от задача за осигуряване на енергийната сигурност и улеснява следващото правителство да довърши започнатото, като осигури приемственост.
  2. Правителството ще приеме новата програма за компенсация на цената на тока на бизнеса считано от 1 юли до 30 септември. За крайните потребители ще се осигури таванът от 250 лева. Реално правителството ще помогне на 633 000 небитови крайни клиенти. Ще се дадат 150 милиона лева за мярката за намаляване на горивата с отстъпката от 25 стотинки.
  3. Едновременно с това ще започне работата на работна група между Агенция "Митници" и НАП за ограничаване износа на нефтени продукти с руски произход, считано от 5 декември, както е по дерогацията на ЕС. Това ще даде възможност за по-голямо предлагане на горива на българския пазар и реално това ще подтисне цената на горивата.
  4. Министерски съвет ще предложи решение, с което да се даде указание на МРРБ за финансирането на 302 проекта на 196 общини с население от 5.9 милиона души.
  5. Правителството отпуска 50 милиона за ремонти на 175 детски градини и училища в цялата страна. Средствата ще бъдат използвани за поправка на покриви и енергоспестяващи мерки.
  6. Правителството ще изслуша и доклада на МОСВ за установените нарушения на ТЕЦ "Брикел" и санкциите, които предстоят да се наложат, за да може гражданите на Гълъбово да дишат чист въздух.
  7. Като част от антикорупционната програма на правителството ще бъде представен готов законопроект от Министерство на правосъдието за защита на лицата, които подават сигнали за корупция и други нарушения. Този законопроект е важна стъпка по пътя в борбата на правителството срещу корупцията.
Нинова обвини Радев за падането на кабинета

Нинова обвини Радев за падането на кабинета

Не приемаме критиката на президента, че оставаме хаос, каза тя

Припомняме, на 18 юли президентът Румен Радев връчи третия мандат за съставяне на кабинет в състава на 47-ото народно събрание на БСП, след като ПП не успя да състави правителство.