Лидерът на БСП Корнелия Нинова все пак дойде в президентството за връчването на третия и последен проучвателен мандат за излъчване на правителство. Тя бе придружавана от Георги Свиленски, Ирена Анастасова и Атанас Зафиров. Папката с мандата все Георги Свиленски. Само три часа по-рано лидерът на БСП заяви, че няма намерение да ходи за получаването на мандата, но по-късно явно е размислила.

БСП успя да запази добрия тон в една сложна ситуация, каза държавният глава. Доказахте, че можете да търсите консенсуса, обясни Румен Радев. Вярвам, че ценностите, които обединяват хората от левицата - мир, свобода, справедливост, солидарност са и ценности, върху които трябва да стъпи всяко българско правителство, смята президентът.

Георги Свиленски на свой ред увери, че столетницата ще положи усилия за съставяне на кабинет, който да работи за спокойствието и сигурността на гражданите. Надявам се на отговорността на всички политически групи, изтъкна червеният депутат.

Третият мандат отива в БСП

Третият мандат отива в БСП

Това научи News.bg от свои източници

Припомняме, че БСП получава третия мандат за трети път, след като те бяха избора на държавния глава Румен Радев и при завъртането на мандатите и миналата година. 

В този парламент "БСП за България" са четвърта по големина парламентарна група. Участваха в коалиционното правителство с премиер Кирил Петков, което падна след първия успешен вот на недоверие в съвременната българска политическа история.

Днес връчването на третия мандат стана след като номинираният за премиер от ПП Асен Василев върна мандата неизпълнен в края на седемдневния срок, а ГЕРБ върнаха веднага мандата, както бяха заявили и по-рано, че ще направят.