Номинираният за премиер в правителството на Кирил Петков в оставка - Асен Василев, обяви в 16 ч. в парламента, че парламентарната група на "Продължаваме промяната" връща връчения от президента мандат за съставяне на правителство неизпълнен.

Мандатът е неизпълнен, тъй като не са събрани нужните 121 депутатски гласа, подкрепа имаше от парламентарните групи на "Демократична България", БСП и независими депутати от "Има такъв народ".

На този етап ПП са събрали 117 депутата, разчитат на останалите 4 на следващите избори.

"За съжаление не успяхме да намерим 121 депутати да подкрепят съдебната реформа и законодателната работа до края на годината, Плана за възстановяване и най вече да се премахне ножицата между бедни и богати, която се разширява в България, да се връщат парите от държавата към хората", поясни Асен Василев. По думите му кабинетът е свален заради повишаването на пенсиите.

На въпроса от кого - той бе категоричен: "Слави Трифонов си изтегли депутатите и им нареди да гласуват вот на недоверие." За пример Асен Василев използва и българската поговорка: "Само глупаци настъпват една и съща мотика два пъти."

Още на обяд премиерът в оставка вече заяви, че не са могли да попълнят нужните им гласове.

Петков: Правителство най-вероятно няма да има

Петков: Правителство най-вероятно няма да има

Изборите ще бъдат допитване дали искаме да има нормална държава, или задкулисието да продължи да ни ограбва

Асен Василев, финансов министър в правителството в оставка, взе мандата като номиниран за премиер от "Продължаваме промяната". Връщането на мандата означава завъртане на рулетката, като вторият мандат ще отиде във втората по големина парламентарна група - ГЕРБ/СДС, които вече заявиха, че ще върнат веднага мандата. Дали това ще стане, ще се види в следващите дни, което може да стане и още утре. 

Заявка за третия мандат, който отива в ръцете на парламентарна група по усмотрение на президента, дават още от момента, в който правителството падна след вот на недоверие, представители на "Има такъв народ", които два пъти вече получаваха мандат миналата година, но го връщаха. 

От БСП също заявиха, че ще положат всички усилия за съставяне на правителство. Днес от "Демократична България" също заявиха, че имат готовност с акцент върху съставяне на експертен кабинет

Под 10% от българите дават шанс на третия мандат

Под 10% от българите дават шанс на третия мандат

Над половината анкетирани не смятат, че интересите ни са отчетени при Френското предложение

Миналата година на два пъти се стигна до връчване на третия проучвателен мандат, като президентът Румен Радев, тогава в първия си мандат, и двата пъти избра да го връчи на БСП - партията, която прокара пътя му в политиката през 2016 г., подкрепяйки инициативния комитет по издигането му за президент.