Партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" ще положи всички усилия, за да бъде сформирано ново правителство в рамките на текущия парламент.

Това заяви при консултациите при президента Радев, който той извършва преди даването на първия мандат за съставяне на кабинет, председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов.

Президентът благодари на ИТН – само те го подкрепили за Македония

Президентът благодари на ИТН – само те го подкрепили за Македония

Проблемите с културно-историческото ни наследство, учебниците, изкореняване на езика на омразата...

"Осъзнаваме трудностите. Ще направим всичко по силите си, когато бъдем поканени на преговори за съставяне на правителство, но не на всяка цена. Защото, както ни попитаха долу дали се чувстваме добре след толкова избори - по-добре избори или консултации и политически консултации, политически разговори, отколкото управление на ГЕРБ 9 години безметежно", каза той.

"Удовлетворяващо за нас е, че президентската институция постъпва наистина отговорно в такъв момент. Нещо, което не се осъзнава от част от политическите партии. Помним достатъчно добре, за да можем да правим сравнения с представители на Президентството преди и сега. Вашата роля е изключително важна и е прекрасно, че ясно го осъзнавате, а не се криете зад някой друг", добави Йорданов.

Председателят на ПГ на ИТН отново призова президента да разсекрети стенограмата от заседанието на КСНС по македонския въпрос, проведено преди няколко месеца. "На този съвет не се казаха някакви неща, които да застрашат националната сигурност, но в последствие действията доказаха тези лъжи на голяма част от хората, които в момента са се самообявили за политически елит и морал."

От своя страна Радев обаче парира предложението, тъй като настоявал всяка партия да изразява своята позиция на Консултативния съвет без никакви притеснения.

"Консултациите се извършват в каскада от кризи. Това изисква отговорно действие не само в национален, но и в международен план. Означава амбициозна, единна външна политика, за да отстояваме интересите си и да не допуснем България да остане в периферията на ЕС. Надявам се да извличате поука от изминалата година. Не мога да не отбележа Вашата последователна позиция при отстояване на националния интерес по въпроса с РСМ. Затова очаквам и вашето отговорно отношение при преговорите за съставяне на правителство. Сложна е ситуацията в парламента, нужни са усилия за съставяне на правителство, а от друга страна са необходими действия за приемането на важни закони за Плана за възстановяване и развитие, както и за бюджета. И по тази причина е важна позицията на всяка една партия", каза на свой ред държавният глава Румен Радев.