Единствено "Има такъв народ" били подкрепили искането на президента за поставяне на условие първо да бъдат записани българите в конституцията на РСМ като условие за вдигане на ветото по време на Консултативния съвет по национална сигурност, проведен през януари.

Това заяви по време на консултациите с партията на Слави Трифонов преди връчването на първия мандат президентът Румен Радев.

Светослав Малинов: За Македония ще има отделна преговорна глава с ЕС, посветена на България

Светослав Малинов: За Македония ще има отделна преговорна глава с ЕС, посветена на България

Досега Македония е повече на крилете на Сърбия

"Поставих въпроса на КСНС, че основното искане да бъде промяна в конституцията на нашата съседна държава, така че македонските българи да бъдат вписани редом с другите държавотворни народи. И не само това - поставих условие това да бъде задължително условие за сваляне на ветото. Тогава само вие подкрепихте. Няма да коментирам другите участници, но тогава не се намери тази смелост и европейско отношение. Защото това е европейски подход. Нашата политическа класа прие този подход, прегърна го едва когато дойде от президента Макрон", заяви той.

"Големият грях на българската политическа класа през последните 30 години е, че забравиха македонските българи. Това не се споменава нито в договора от 2017 година, нито в националната рамкова позиция, нито от ветото, наложено от ГЕРБ. Темите за РСМ като страна, която дискриминира нашите сънародници, започна да се дискутира преди година, когато предстоеше поредното вето, когато отстоях позициите на България. И после още веднъж, през октомври миналата година, на втори Съвет по разширяването, но с ясната комуникация с всички европейски партньори, че проблемът не е национален, а европейски, защото засяга фундаментите на ЕС, касаещи копенхагенските критерии, правата на човека и недискриминацията", добави Радев. 

ВМРО скочи срещу решението на НС да вдигне ветото срещу Северна Македония

ВМРО скочи срещу решението на НС да вдигне ветото срещу Северна Македония

Патриотите определиха днешния вот като национално предателство

Силният човек на "Дондуков" 2 посочи като свое дело отстояването на българските интереси пред западните партньори.

"Тогава европейските лидери започнаха да разбират същността на проблема. И тогава, по време на служебното правителство, беше разработен пакета "5+1", който комисарят Вархей даже до кръсти "1+5", защото каза, че това е най-важният проблем - човешките права на нашите сънародници.".

Държавният глава определи като добро френското предложение, но посочи - от изключителна важност е двустранният протокол между София и Скопие.

"Моите претенции са били там. Аз очаквах повече от него, защото там са гаранциите и детайлите за другите въпроси. Френското предложение гарантира правата на гражданите, но нашето културно-историческо наследство, промяната на учебниците, изкореняването на езика на омразата...".

Надраскаха със свастика български паметник в Скопие

Надраскаха със свастика български паметник в Скопие

Мемориалът на Мадарския конник не за първи път е поругаван

"Този протокол дава механизма, по който европейските институции ще наблюдават и контролират, ще вземат решения за корекции в този дълъг преговорен процес. Именно това трябва да се разбере. Ако през януари при КСНС бях получил подкрепата на нашия министър-председател, на другите партии, нямаше да правим това в последния момент", не спести критики той. И посочи - ако тези искания били поставени още в началото на европредседателството на Франция, то щяло да има далеч по-добър документ и то в по-добри срокове.

Припомняме, на 27 юни 2022 г., от Министерския съвет с куриер в Народното събрание бе внесена оставката на кабинета, воден от Кирил Петков.

Веднага след това президентът Румен Радев определи часове за консултации с парламентарно представените партии преди връчване на мандата за съставяне на правителство. От ПП и БСП отложиха срещата си с мотив, че има заседание на бюджетната комисия.

След среща с останалите групи президентът реши да връчи мандат за формиране на правителство.

Оставката бе очаквано решение след като на 22 юни загуби вота на недоверие, гласуван в 47-ото народно събрание. Искането за вот на недоверие бе на ГЕРБ с мотив - провал в публичните финанси и икономическата политика. Дебатите по вота продължиха над 8 часа.

Преди това лидерът на ИТН Слави Трифонов изтегли министрите си от правителството. 

БСП призова Радев да не бърза със служебен кабинет

БСП призова Радев да не бърза със служебен кабинет

Напомнят му и че е избран благодарение на социалистическата партия