ВМРО реагира остро срещу гласуваното днес от НС Решение, което дава ход на преговорите на РС Македония за членство в ЕС. Това стана ясно от декларация, публиквана от пресцентъра на партията. Патриотите са на мнение, че предложението на френското председателство не защитава българските национални интереси.

Днешното решение на Народното събрание, взето в 12 без 5, под безпрецедентен външен натиск, не защитава българския национален интерес. Липсват гаранциите за премахването на езика на омразата, преразглеждането на историята и мониторинга върху работата и конкретните резултати в работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователните въпроси, реабилитация на жертвите на комунистическия режим и още много други, се казва в декларацията на ВМРО.

От партията подчертават, че РСМ не изпълнява договора за добросъседство от 2017 г. ВМРО посочи, че се вижда наглостта на скопските управляващи, които се срещат със сепаратистки организации, продължават да прокламират фалшификацията на историята, а дискриминацията на българите става все по-ожесточена. Като пример за това изтъкнаха резултатите от преброяването.

Спорът по ветото за РСМ: Европейски стандарт или национално предателство

Спорът по ветото за РСМ: Европейски стандарт или национално предателство

"Всяко българско семейство има свой корен в Македония"

Патриотите определиха днешния вот като национално предателство на каузата "Македония", защото:

  1. Кирил Петков наруши конструкцията и страхливо избяга от задължението Министерски съвет да формулира позиция, прехвърляйки отговорността на Народното събрание.
  2. Новата коалиция "Предай Македония" от ПП, ГЕРБ, ДПС и ДБ е в явна услуга на чужди сили.
  3. Решението е без практическо значение, защото Скопие го отхвърли и издигна свои контра искания, които ни връщат назад. Българските отстъпки днес ще доведат до засилване на външния натиск, защото е очевидно, че София е готова да отстъпва.
  4. Решението е унизително. В Скопие поискаха България да коленичи и да се извини, а Ковачевски хвърли Френското предложение в кошчето. Партиите в Народното събрание днес коленичиха, за да извадят смачканото предложение от македонското кошче.

От ВМРО са категорични, че антибългарска РСМ няма място в ЕС.

Със 170 гласа парламентът вдигна ветото върху преговорите на Северна Македония с ЕС

Със 170 гласа парламентът вдигна ветото върху преговорите на Северна Македония с ЕС

ДБ, ПП, ГЕРБ/СДС и ДПС подкрепиха, против бяха от Възраждане и ИТН