Близо три часа депутатите обсъждат в пленарна зала дали България да приеме позиция по предложението на френското председателство на Европейския съюз за Северна Македония, която дава право на правителството да свали българското вето върху преговорите на страната за членство в ЕС.

В дебата по темата има три предложения, като бе прието предложението на ДБ, което включва исканията на ГЕРБ и ДПС. Обобщено: Иска се Скопие да впише българите не само в преамбюла на македонската конституция, но и във всички разпоредби, в които са споменати други народи. България да не признава съществуването на "македонски език".

Включва се нуждата от прецизиране на текстовете, както и включването на двустранните протоколи от договора в преговорната рамка. Предложението на ДБ бе прието вчера и от Комисията по външна политика към парламента. 

Петков поиска от Шолц европейски гаранции за присъединяването на Македония към ЕС

Петков поиска от Шолц европейски гаранции за присъединяването на Македония към ЕС

Германия осъзнава, че трудно могат да се преодолеят исторически проблеми между съседни страни

Първо депутатът Десислава Атанасова припомни, че правителството на ГЕРБ е подписало Договора за приятелство с РСМ още през 2017 г. "Предложението на Френското председателство реферира към двустранните протоколи, които трябва да бъдат подписани от двете страни. Протоколът е пътна карта и той трябва да бъде подписан от правителството преди Преговорната рамка", каза тя.

Христо Иванов от "Демократична България" коментира, че "решението е дълъг път към истината. "Това е въпрос на изпълнение на европейски стандарт, добросъседство... Неслучайно Франция застана зад българските интереси", поясни той. От вземането на това решение РСМ трябва да избере дали да е член на европейското семейство и ако не направи този избор - няма да има преговори, добави Иванов.

По обвинения кой с кого е разговарял тайно, той каза, че "би разговарял с руския посланик, за да й каже да си тръгне от България" (б.а. Елеонора Митрофанова). 

Буяр Османи: Днешното гласуване в българския парламент ще блокира задълго европейския процес

Буяр Османи: Днешното гласуване в българския парламент ще блокира задълго европейския процес

Позицията на Скопие се втвърдява

Димитър Гочев от "Продължаваме промяната" поясни пред депутатите какво означава "включване на българите в Конституцията на РСМ" - възможност за включване във вземането на решения и участие в два комитета. Той уточни, че също се включва добавянето на документи, които ясно да разкриват какво се е случвало на българите в Югославия.

Тошко Йорданов от "Има такъв народ" "поздрави премиера Кирил Петков" и обобщи, че това е национално предателство. Христо Иванов обаче анализира неговия гняв и поиска да бъдат признати и усилията на външния министър Теодора Генчовска. 

Надраскаха със свастика български паметник в Скопие

Надраскаха със свастика български паметник в Скопие

Мемориалът на Мадарския конник не за първи път е поругаван

Румен Христов ГЕРБ/СДС поиска думата, за да каже, че решението им е за подкрепа на френското предложение, не е взето лесно, но "е мисионерско".

Костадин Костадинов от "Възраждане" поясни, че става дума за решение, което се приема под натиск. По думите му "целта на френския президент Еманюел Макрон не е да решава нашите проблеми, а неговите - заради загубите му в политиката".

"ДБ, ДПС, ГЕРБ и ПП" - са национални предатели, каза той. В същото време се оказа, че на балкона на заседателната сграда на народното събрание са влезли привърженици на "Възраждане", които заедно с депутатите на парламентарната група извадиха бели листи, на които пишеше именно: "ДБ, ДПС, ГЕРБ, ПП- национални предатели".

Петър Стоянович: Северна Македония е случайно създадена държава, нация и език

Петър Стоянович: Северна Македония е случайно създадена държава, нация и език

Българския политически елит да има единна позиция към Македония, настоява историкът

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ коментира, че решението за РСМ е да се отпуши преговорния процес и е трябвало да бъде взето от МС, но така или иначе към това имало оценка, "че е най-лошото правителство на България".

Депутатът от БСП Георги Михайлов обясни, че БСП няма да подкрепи "прибързаното решение за вдигане на ветото за Северна Македония". "Всяко българско семейство има свой корен в Македония. Това не е въпрос на история, това е въпрос на чест за България", каза той и припомни грешките, правени в историята.

Дебатът продължава.

Припомняме, че темата за Македония се превърна в ябълката на раздора в управляващата коалиция. Слави Трифонов неколкократно обвини премиера Кирил Петков, че води двойна външна политика. Той използва и темата като основание да изтегли министрите си от управелнието.

На 15 юни народните представители изслушаха Теодора Генчовска в парламента. Това доведе до нова ескалация на напрежението, след като председателя на НС Никола Минчев разпореди заседанеито да бъде открито. От ИТН се възпротивиха на това с мотива, че ще бъдат показани секретни документи, а това може да стане само на закрито заседание. Това доведе до искането на оставката на Никола Минчев, който беше отстранен от поста си.

След като два дни депутатите не успяваха да съберат кворум, тази сутрин имаше кворум и те започнаха обсъждане на френското предложение за РСМ. Имаше три варианта - на ГЕРБ/СДС, на ДПС и на ДБ.