125 депутати гласуваха за оставката на председателя на 47-мия парламент Никола Минчев

Веднага след първото гласуване се състоя и процедура и по прегласуване. Вотът бе повторен и отново със 125 гласа Минчев бе свален като пръв сред равни сред депутатите. 

И при първото, и при второто гласуване 113 депутати бяха против, а се въздържа един. Един депутат не присъства в залата от 240 народни представители.

Последен и точно преди гласуването думата взе самият Никола Минчев.

За мен беше чест и то от първия момент, когато влязъл като депутат в Народното събрание, сподели Никола Минчев. Ако парламентарният шеф се изявява като шеф, то той не е за този пост, по думите му. В днешния дебат чул обаче малко критики, а прави извод, че неговата толерантност му довела критики в коалицията.

В пленарната зала има ново мнозинство, констатира Никола Минчев. Това ново мнозинство не носело промяна, а затвърждавало стария модел. Тези, които щяха да изчегъртват, сега искат да изчегъртат мен, каза още той.

Загрявка около стола на Никола Минчев

Загрявка около стола на Никола Минчев

Конгрес на БКП преди 1989 г. или театър на морал

Пет часа продължиха дебатите по оставката, поискана от "Има такъв народ" и подкрепена от парламентарните групи на ГЕРБ/СДС, ДПС и "Възраждане". Поводът бе откритото заседание по темата за отношенията с Република Северна Македония, по време на което бе изслушана Теодора Генчовска, министър на външните работи. Дебатът се проведе в присъствието на голяма част от министрите от кабинета на Кирил Петков, като думата на няколко пъти взеха премиера и двамата вицепремиери Асен Василев и Корнелия Нинова. 

Най-активни в началото на дебата бяха депутатите от "Има такъв народ", чиято парламентарна група намаля с излизането от нея на петима души като независими депутати. Във втората част на дебата думата вземаха предимно депутати от ГЕРБ.

Василев vs Карадайъ и заканата, която споделят

Василев vs Карадайъ и заканата, която споделят

Асен Василев: Най-бедните българи живеят в районите с най-много избиратели на ДПС