С видимо мнозинство за оставката на председателя на парламента започна днешното пленарно заседание. Управляващите искаха първа точка в дневния ред за днес да е актуализацията на бюджета и втора точка съдбата на Минчев. Опозицията обаче надделя.

Голяма част от кабинета е в зала, начело с премиера Кирил Петков. Беше решено днешният работен ден да продължи до приемане на ремонта на държавния бюджет.

Според Тошко Йорданов, който мотивира искането за оставка, Минчев системно не изпълнява служебните си задължения. Думите му бяха прекъснати от влизането в пленарна зала на парламентарния шеф, който бе посрещнат на крака и с бурни аплаузи от властта и подкрепящите я партии. Йорданов подчерта как вчера е нарушен правилника при изслушаване на външния министър Теодора Генчовска. Според Йорданов Минчев съзнателно попречил на изслушването на първия ни дипломат.

ИТН иска оставката на Никола Минчев

ИТН иска оставката на Никола Минчев

Станислав Балабанов критикува фарсовете на властта

Андрей Гюров от ПП заяви: "Мафията си поиска държавата." По думите му спрян е транзитът от магистралите към чекмеджетата. Мафията прави решителен ход към дестабилизация на държавата, смята той. Каквото и да се говори, става въпрос за пари, заяви народният представител.

Гюров защити Минев като брилянтен юрист и пазител на морала. Мишената била сложена върху Минчев още преди вчерашното заседание, по думите му. Всички знаете, че македонският сценарий е фалшив, каза още Гюров. Без депутатите нямало как да се вдигне ветото върху Македония. Все още има време да застанете на правилната страна на историята, допълни депутатът. Оставката на Минчев било поръчково разчистване на сметки. Не предавайте българите и България на мафията, призова Андрей Гюров.

Преди заседанието вицепремиерът и финансов министър Асен Василев лаконично коментира, че оставя оставката на председателя на парламента Никола Минчев на съвестта на депутатите. Той обясни, че е дошъл в законодателния орган за подкрепа на парламентарния шеф и заради гласуването на актуализацията на държавния бюджет.

Според правилника на Народното събрание (НС), искането за оставката на предеседателя Никола Минчев ще влезе още днес в парламента. То бе внесено вчера и зад него стоят "Има такъв народ" (ИТН), ДПС, ГЕРБ и "Възраждане" - или 120 депутати.

ИТН поиска оставката заради начина, по който води вчерашното заседание - открито, а не закрито, както те настояваха заради изслушване на външния министър Теодора Генчовска за втори път по темата Република Северна Македония.

И премиерът Кирил Петков дойде в парламента, след като отложи визитата си в Азербайджан за окончателно договаряне на количествата азерски газ. Кирил Петков заяви вчера, че държи да присъства в парламента заради важността на дебатите по актуализация на бюджета и в подкрепа на председателя на НС Никола Минчев.

ДПС също иска оставката на Никола Минчев заради дребни хитрувания

ДПС също иска оставката на Никола Минчев заради дребни хитрувания

От партията също се притесняват какъв Франкенщайн ще излезе от бюджета без парламентарно мнозинство