Българската дипломация си свърши работата в Европа, но политиците ни се провалиха у дома. Това заяви пред БНР дипломатът Любомир Кючуков, директор на Института по икономика и международни отношения и бивш заместник-министър на външните работи.

По негови думи България е напът да пропусне може би най-добрата възможност да си осигури гаранции от ЕС в спора с Република Северна Македония заради вътрешнополитически аргументи, партийни сметки и прехвърляне на отговорността, като не е успяла своевременно да подкрепи документите, предложени от ЕС.

Кючуков допусна, че страната ни евентуално ще подкрепи постфактум текстове, за чието запазване ще трябва тепърва отново да се бори.

Това според него би прехвърлило основния дебат по оста Брюксел-Скопие, а не София-Скопие, както досега.

Той подчерта, че България ще има думата на всеки етап от преговорите на РСМ с ЕС.

Ковачевски: Френското предложение в тази форма не е приемливо за нас

Ковачевски: Френското предложение в тази форма не е приемливо за нас

Той обяви условията за неговото приемане

Кючуков заяви, че страната ни трябва да се произнесе по френското предложение. Нормалната процедура била Министерският съвет да представи предложенията за гласуване в парламента и НС да се произнесе по тях.

България трябва да се опита в рамките на срещата на върха в Брюксел, която тече днес и утре, предложението да остане на масата и занапред, т.е. то да не бъде оттегляно и променяно, настоя дипломатът и поясни, че в този си вид то е актуално да края на френското председателство, което е до края на юни.

Кючуков посочи, че ако утре френското предложение бъде подкрепено от ЕС и това стане преговорната рамка, тогава вече ЕС ще преговаря с РСМ за одобряването й.

Тогава вече натискът се прехвърля по посока Скопие, а не по посока София, обясни той.

Според него френското предложение ще бъде одобрено от Народното събрание.

Както по този проблем падна правителството в София, няма да е изненадващо, ако и в Скопие кабинетът на Димитър Ковачевски падне, което допълнително ще усложни намирането на решение, отбеляза той.

Генчовска: РСМ се възползва от това, че ние губим време

Генчовска: РСМ се възползва от това, че ние губим време

Без подписан двустранен протокол между двете страни няма как да се отстоят спорните въпроси

Припомняме, вчера френското предложение за регулиране на отношенията между България и Република Северна Македония влезе в комисията по външна политика в Народното събрание, която обаче отложи заседанието си по искане на ДПС и ГЕРБ, тъй като няма внесено становище от Министерския съвет. Малко след това лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви пълната подкрепа за проекта, но пък от ДПС изпревариха ГЕРБ и първи внесоха документа за разглеждане в Народното събрание.

Днес македонският премиер Димитър Ковачевски обаче заяви, че френското предложение в тази форма не е приемливо за РСМ.

На 15 юни след поредица от твърдения от страна на "Има такъв народ", а и на президента Румен Радев за водене на паралелна външна политика, Министерският съвет прие решение всички предложения по казуса със Северна Македония да бъдат директно внасяни в Народното събрание.

След призив на "Продължаваме промяната" външният министър Теодора Генчовска свали грифа Секретно от документите по преговорите с Република Северна Македония и заедно с предложението на френското председателство цялата преписка по Преговорната рамка с РСМ би трябвало да е вече в ръцете на депутатите.

Външна комисия мъдри френската оферта за Македония

Външна комисия мъдри френската оферта за Македония

Три проекта бяха внесени в комисията - на ДПС, ГЕРБ и ДБ