Изтеклата вчера информация, че правителството на Кирил Петков се готви да изолира Министерството на външните работи от процеса за взимане на решения по темата с Република Северна Македония се потвърди на заседанието на Министерския съвет в сряда.

"Имаме няколко много важни точки, особено една от тях, която е от голямо обществено значение тези дни. Ще предложа на Министерския съвет да вземе следното решение във връзка с Република Северна Македония. Това решение има две подточки.

Първата - всяко предложение от страна на Френското председателство на ЕС, от държава-членка или от Европейската комисия, свързано с одобряването на начало на преговори на членството в ЕС на РСМ и Албания, направено в рамките на подготовката или провеждането на заседанията на Комитета на постоянните представители или на Съвета за общи въпроси, което се отклонява от Рамковата позиция на МС от 2019, да се изпраща незабавно на Комисията по външна политика на НС", представи основната точка от дневния ред премиерът Петков.

Представителите на Република България в Комитета на постоянните представители и Комитета по общи въпроси да не изразяват съгласие по предложенията по т.1 до обсъждането им в НС, а при отхвърлянето им от НС да изразят отрицателно становище по тях, гласи пък втората подточка на проекторешението.

Трифонов: Да не пада ветото, преди РСМ да впише българите в Конституцията

Трифонов: Да не пада ветото, преди РСМ да впише българите в Конституцията

Правата на българите в Северна Македония не търпят отлагане, настоя той

Така гласуваното от Министерския съвет решение автоматично значи изолиране на Министерството на външните работи от възможността да изразява позиция по какъвто и да е външен натиск за по-бързо вдигане на ветото. По този начин обаче се лишава и самият министър-председател от законовата възможност сам да вдигне ветото, като всичко се прехвърля в полето на Народното събрание. Председател на Комисията по външна политика в парламента е Венцислава Любенова от "Продължаваме промяната."

"С други думи, да бъде ясно - всяко едно предложение, което се разграничава от рамковата позиция да се изпраща веднага в Народното събрание и да не се дава съгласие, докато се обсъжда в Народното събрание и ако има отрицателно решение автоматично да се дава отрицателен отговор По този начин избягваме всякакви спекулации, че това правителство ще направи каквото и да било по темата с Република Северна Македония и тази тема трябва да бъде решена само и изцяло от народните представители", добави министър-председателят.

"С това този дебат и тази тема кой какво може да направи, трябва да приключи", подчерта Петков.

Преговорите с РСМ: „Бележка“ от Лена Бориславова и преразкази покрай гриф Секретно на Генчовска

Преговорите с РСМ: „Бележка“ от Лена Бориславова и преразкази покрай гриф Секретно на Генчовска

"Преговорите с РСМ са извън правомощията на Министерство на външните работи"

Изявлението на премиера Петков се случи едновременно с началото на дебата в Народното събрание по темата "Северна Македония" и изслушването на външния министър Теодора Генчовска по искане на "Има такъв народ". Самата Теодора Генчовска е представител на ИТН в правителството и в момента е в оставка, след като лидерът Слави Трифонов обяви изтеглянето на министрите си от четворната коалиция.

Като основен мотив Трифонов посочи именно опитите на Кирил Петков да заобиколи Външно и да води паралелна политика за РСМ, което от ИТН определят като национално предателство.

По-късно на брифинг в Министерски съвет и вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова потвърди, че министрите на БСП са подкрепили решението именно за да се постигне прозрачност, както и да се спрат всякакви спекулации с темата.