Това не е френско предложение. Това заяви външният министър Теодора Генчовска пред външната комисия. Това е пакет от документи, изтъкна тя. Първият ни дипломат каза, че РСМ се възползва от това, че ние губим време. Външно министерство е отстоявало българската позиция, по думите й, въпреки външния натиск и вътрешните настроения.

Позицията от 2019 и решението на КСНС от тази година довели до успеха в преговорния процес, стана ясна от думите й. Правителството на РСМ има стратегически интерес от започване на преговорите за членство в ЕС, каза външният министър. Това обаче трябвало да се обясни пред гражданите.

Тя каза още, че и България има стратегически интерес от интеграцията на югозападната ни съседка в общността. Търсени са допирни точки между двете страни. Оказва се, че редица от спорните моменти няма как да се решат в кратък срок заради необходимостта от промяна на законодателството.

Генчовска обясни, че без подписан двустранен протокол между двете страни няма как да се отстоят спорните въпроси. Външният министър очерта и несъответствията в преговорния процес спрямо рамката от 2019. Слабо място в предложението на френското председателство е, че българите ще бъдат вписани в преамбюла на македонската Конституция. Трябвало и в другите членове да фигурират.

Кръстосани шпаги на сцената за членството на Северна Македония в ЕС

Кръстосани шпаги на сцената за членството на Северна Македония в ЕС

Ангел Георгиев от Възраждане заподозря външен натиск да се вземе решение за членството на РСМ в ЕС

Според Генчовска предложението на френското председателство иска да не признаем "македонски език", но не можем да ангажираме с тази позиция и другите страни от ЕС. Тук тя вижда отстъпление в известна степен от рамковата позиция от 2019, но по отношение на преговорните глави Франция дава най-доброто предложение досега за отстояване правата на българите в РСМ.

Три дни Външно министерство се опитвало да входира документите по преговорите с РСМ в НС. Нямало никой в деловодството. Генчовска отчете необходимостта от свикване на ресорната комисия в парламента. България рискува да не съумее да се възползва от постигнатото, което, по думите й до шест месеца е смятано за невъзможно.

Според нея все пак този съвет на ЕС не е последната възможност за преговорите с РСМ. България ще трябва да е ангажирана в преговорния процес на Скопие, по думите на първия ни дипломат. Затова МС е трябвало да изготви и обезпечи план за действия за отстояване на интересите ни.

Кирил Петков: Маските паднаха, омръзна ми от страхливци

Кирил Петков: Маските паднаха, омръзна ми от страхливци

Той се надява в най-скоро време НС да вземе решение по темата за РСМ

Припомняме, че темата за Македония се превърна в ябълката на раздора в управляващата коалиция. Слави Трифонов неколкократно обвини премиера Кирил Петков, че води двойна външна политика. Той използва и темата като основание да изтегли министрите си от управелнието.

Преди седмица народните представители изслушаха Теодора Генчовска в парламента. Това доведе до нова ескалация на напрежението, след като председателя на НС Никола Минчев разпореди заседанеито да бъде открито. От ИТН се възпротивиха на това с мотива, че ще бъдат показани секретни документи, а това може да стане само на закрито заседание. Това доведе до искането на оставката на Никола Минчев, който беше отстранен от поста си миналия петък.