Предложението на френското председателство за отблокиране на европейския ни път в този вид, в който е в момента, е неприемливо за мен, президента, правителството, коалиционните партньори и гражданите на Северна Македония, каза премиерът на РСМ Димитър Ковачевски на съвместна пресконференция със сръбския президент Александър Вучич и албанския премиер Еди Рама след срещата на върха ЕС-Западни Балкани в Брюксел. Думите му цитира скопското електронно издание "Нетпрес".

Той добави, че ако се постигне разбиране за македонските позиции по време на френското председателство, правителството е готово да започне преговори по тях, за да могат преговорите да започнат до края на юни.

Ковачевски подчерта, че гражданите могат да бъдат спокойни, защото винаги на преден план са стратегическите интереси и цели на държавата, както и това, че никой не може да им наложи решение.

"Всички 27 лидери, всичките 27 нации и всичките 27 държави, които се присъединиха към Съюза, всички гордо се присъединиха с цялото си разнообразие и взаимно уважение към многообразието. Нищо от това не беше проблематично по европейския път. Трябва с гордост да се присъединим към ЕС, като изпълним всички критерии за членство," подчерта Ковачевски. Той повтори ключовите елементи, които според него биха могли да направят предложението приемливо. Това са ясни формулировки за македонския език в преговорната рамка и ясна защита на македонската идентичност, историческите въпроси не трябва да са критерии в рамката на преговорите, преговорите между Северна Македония и ЕС трябва да започнат преди процедурата за конституционни промени с вписването на българи, хървати и черногорци в преамбюла на Конституцията на РСМ и твърди гаранции както от България, така и от ЕС, че София няма да поставя нови изисквания извън това, което ще бъде договорено в преговорната рамка и двустранния протокол, който все още не е хармонизиран с българска страна.

Мицкоски: София да коленичи в Скопие и да се извини

Мицкоски: София да коленичи в Скопие и да се извини

Докато съм лидер на партията, няма да се променя Конституцията

Той добави, че всяко решение ще трябва да бъде взето след консултация с държавните институции.

Еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи сутринта призова чрез "Туитър" българския парламент и партиите да "изпълнят своите" ангажименти и да вкарат в днешния дневен ред френското предложение за стартиране на преговорите с Република Северна Македония и Албания. Той очевидно не е запознат с последните новини от Народното ни събрание, което за втори пореден ден не успя да събере кворум и да започне заседанието си.

Генчовска: РСМ се възползва от това, че ние губим време

Генчовска: РСМ се възползва от това, че ние губим време

Без подписан двустранен протокол между двете страни няма как да се отстоят спорните въпроси