Бъдещото правителство на ВМРО-ДПМНЕ няма намерение да спазва и прилага нито една точка от това споразумение, съобщи БГНЕС. Това стана ясно от думите на лидера на ВМРО-ДПМНЕ, Християн Мицкоски. Той призова премиера Димитър Ковачевски да отхвърли френското предложение. Няма място за българите в Конституцията, София да коленичи в Скопие и да се извини, бе безкомпромисен Мицкоски.

По време на протест и пред събралите се граждани, Мицкоски ги подкрепи и им даде своето обяснение какво се съдържа в последното предложение за спора с България:

- Първо, в това предложение няма дата за започване на преговорите, но има условие, ако искате да започнете, отворете Конституцията и изпълнете исканията на София.

- Второ, те ни излъгаха, че не преговарят за езика, че не преговарят за идентичността, а днес тези, които са платили за истината, чрез малки публикации ни убеждават, че са триумфирали по кой знае кой път и са защитили македонския език. Не е ли повече от позорно?

- Трето, това, което до вчера беше наш проблем с официална София, в това предложение се превръща в наш проблем с официален Брюксел и целия Европейски съюз. Или по-точно асимилация, побългаряване и после европеизация или никога няма да бъдем част от Европа.

Освен това той подчерта, че постоянно има нови искания и изнудвания! Постоянно нарастване на атаки срещу македонския народ и крайно неразумен натиск.

Френското предложение за ветото над РСМ е изпратено в парламента

Френското предложение за ветото над РСМ е изпратено в парламента

Северна Македония ще трябва да приеме с приобщаващ процес План за действие

Той подчерта, че ВМРО-ДПМНЕ няма да приеме никакво унизително споразумение в ущърб на македонските национални интереси. Мицкоски изпрати и съобщение до официална София, че македонската конституция няма да се променя, за да се включат български искания в нея. 

"Докато съм лидер, няма да се променя Конституцията, така че българските искания да са част от нея", закани се Мицкоски.