Всички документи по преговорния процес с Република Северна Македония са вече в Комисията по Външна политика на Народното събрание. Министър Теодора Генчовска ги е предоставила веднага след като от "Продължаваме промяната" я призоваха публично да направи това.

Благодарим за своевременната реакция на министър Генчовска за избягването на всякакви спекулации и недоразумения, съобщиха от партия "Продължаваме промяната".

Генчовска да свали грифа Секретно и да подпише Протокола, скочиха от ПП

Генчовска да свали грифа Секретно и да подпише Протокола, скочиха от ПП

Генчовска била сложила гриф "секретно" на преговорните документи

В най-кратки срокове очакваме постигането на технически напредък и подписване на двустранния протокол.

Във второто прессъобщение от ПП не детайлизират дали Генчовска е свалила грифа "Секретно", както я призоваха тази сутрин. Също така не става ясно дали и дипломатите от МВнР са подписали двустранния протокол.

Посочва се обаче, че депутатите от външна комисия биха могли вече да коментират публично документите, които са предоставени от министерството.

Оливер Вархеи: Атина и Скопие преодоляха различията си, време е България и РСМ да се разберат

Оливер Вархеи: Атина и Скопие преодоляха различията си, време е България и РСМ да се разберат

ЕС приоритетно да инвестира в развитието на собствените си отбранителни способности

От Външно министерство потвърдиха, че предоставените документи нямат секретен гриф и са входирани в явно деловодство на Народното събрание, а и Министерския съвет със следните номера:

- вх. № КВП-47-253-05-71/20.06.2022г.; изх. № 01-00-233/20.06.2022г.;

- вх. № КВП-47-253-05-72/20.06.2022г.; изх. № 01-00-233/17.06.2022г.;

- вх. № 04.06-781/ 20.06.2022г.; изх. № 29.01.9/20.06.2022г.

Заведени по този начин, горепосочените документи са достъпни за запознаване от всички народни представители от 47-ото Народно събрание на Република България, се казва от дипломатическото ведомство. 

Българските учени пред ЕП: Македония да не краде историята ни

Българските учени пред ЕП: Македония да не краде историята ни

България признава македонската идентичност, но въпросът е да не се краде българската история, настояха те

Припомняме, на 17 ноември 2020 г. България наложи вето за начало на преговорите за присъединяване към ЕС на РС Македония, но не и на Албания. Причина за ветото са нерешените въпроси между София и Скопие, опита Македония да открадне части от историята ни, непризнаването на българите като държавотворен народ, нападенията над български граждани, паметници и културни центрове.

По-късно председателят на Граждански демократичен съюз в Република Северна Македония Петър Колев определи като брутален фалшификат преброяването в Северна Македония. До февруари 2021 г. над 140 000 души от Северна Македония са взели български паспорти, с които добиват двойно гражданство - българско и македонско. При преброяването през март 2022 г. В Северна Македония само 3504 българи се осмелиха да признаят своя произход. По думите на проф. Проф. Иван Илчев след 100 г. преследвания 3500 признали, че са българи в РСМ, е много.

На 4 юни 2022 г. бе подпален българския културен дом в Битоля

На 15 юни 2022 г. Министерският съвет прие решение всички предложения по казуса със Северна Македония, различни от досегашната българска позиция, да бъдат директно внасяни в Народното събрание. Държавният глава Румен Радев насочи вниманието и към Протокола, който засягал точно темите за културно-историческото наследство и езика на омразата.

На 20 юни 2022 г. президентът Румен Радев обвини премиера Кирил Петков, че блокира и най-доброто предложение за РСМ, тъй като от компетентност на Министерски съвет е да актуализира Рамковата позиция и едва след това тя трябва да бъде внесена в Народното събрание.

Преди това именно темата Република Северна Македония и ветото, наложено от страната ни върху Преговорната рамка се превърна в изтъкваната от ИТН причина за напускането на управляващата коалиция, а лидерът на партията Слави Трифонов окачестви действията на премиера Кирил Петков като национално предателство.

На 21 юни - денят, когато в парламента се водеше дебата за вот на недоверие след призив от партия "Продължаваме промяната" външният министър в оставка Теодора Генчовска свали грифа "Секретно" от документите по преговорите с Република Северна Македония и заедно с предложението на френското председателство цялата преписка по Преговорната рамка с РСМ би трябвало да е вече в ръцете на депутатите.

Три последователни дни държавният глава Румен Радев критикува премиера, че се опитва да прехвърли отговорността на Народното събрание при положение, че решението се намира в ръцете на Министерски съвет и Рамковата позиция трябва да бъде актуализирана от него.

Петър Стоянович: Северна Македония е случайно създадена държава, нация и език

Петър Стоянович: Северна Македония е случайно създадена държава, нация и език

Българския политически елит да има единна позиция към Македония, настоява историкът