Министър Теодора Генчовска да свали грифа Секретно от документите за преговорите с Република Северна Македония и да пристъпи към подписване на двустранния протокол. Това поискаха от "Продължаваме промяната" в изявление до медиите.

"Призоваваме МВнР в най-кратки срокове да пристъпи към подписване на договорения от министър Генчовска двустранен протокол - очакване, публично обявено и външния министър на Северна Македония Буяр Османи", се казва в прессъобщението, разпратено в началото на дебата за вота на недоверие докато премиерът Кирил Петков четеше свършеното от правителството за шестте месеца управление. 

Повод за това съобщение са многобройните запитвания от медии относно преговорните документи, двустранния протокол между Република Северна Македония и Република България.

ЕС не е обсъждал ветото на България за Северна Македония

ЕС не е обсъждал ветото на България за Северна Македония

Дипломатически източници определят атмосферата като "позитивна"

Външният министър в оставка Теодора Генчовска е предоставила преговорните документи със секретен гриф, се казва в информацията от ПП.

"След консултация с Комисия по Външна политика тези документи в момента не могат да бъдат предоставени на широката публика. Министър Теодора Генчовска е входирала документите с гриф за достъп "За ползване", което ограничава кръга на хората, които могат да ги прочетат", се казва в позицията.

От ПП призовават министър Генчовска да свали секретния гриф. Припомняме и че миналата седмица именно второто поред изслушване на Теодора Генчовска за отношенията с РСМ, поискано от нейната парламентарна група "Има такъв народ" предизвика сериозния сблъсък в пленарна зала. От ИТН настояваха изслушването да се проведе в закрито заседание, а от ПП настояха за публично с надеждата да спрат спекулациите по темата. Именно този спор доведе и до свалянето на председателя на НС Никола Минчев от поста му.  

Преговорите с РСМ: „Бележка“ от Лена Бориславова и преразкази покрай гриф Секретно на Генчовска

Преговорите с РСМ: „Бележка“ от Лена Бориславова и преразкази покрай гриф Секретно на Генчовска

"Преговорите с РСМ са извън правомощията на Министерство на външните работи"

Припомняме, вчера президентът Румен Радев обвини премиера Кирил Петков, че блокира и най-доброто предложение за РСМ, тъй като от компетентност на Министерски съвет е да актуализира Рамковата позиция и едва след това тя трябва да бъде внесена в Народното събрание. На 15 юни 2022 г. Министерският съвет прие решение всички предложения по казуса със Северна Македония, различни от досегашната българска позиция, да бъдат директно внасяни в Народното събрание. Държавният глава Румен Радев насочи вниманието и към Протокола, който засягал точно темите за културно-историческото наследство и езика на омразата.

Преди това именно темата Република Северна Македония и ветото, наложено от страната ни върху Преговорната рамка се превърна в изтъкваната от ИТН причина за напускането на управляващата коалиция, а лидерът на партията Слави Трифонов окачестви действията на премиера Кирил Петков като национално предателство.

РСМ чака сигнал за политическа воля в София

РСМ чака сигнал за политическа воля в София

Историческите въпроси няма да са критерий за придвижване на процеса за евроинтеграция, твърд Османи