Няма да има отделна глава за двустранните въпроси и историческите въпроси няма да бъдат критерий за придвижване на процеса напред. Това заяви македонският външен министър Буяр Османи, цитиран от БНР.

В интервю за телевизия "Телма" той посочи, че португалското предложение е в основата на разрешаването на спора с България.

Османи подчерта, че най-важното е първо да се прецени дали има политическа воля, преди да се подходи към конкретните въпроси, решения и документи.

Президентът обвини Петков, че блокира и най-доброто предложение за РСМ

Президентът обвини Петков, че блокира и най-доброто предложение за РСМ

Националната рамкова позиция може да се актуализира само от кабинета

"Засега не виждаме политическа воля в София. Веднага щом видим сигнал, че има политическа воля, ще влезем в тези разговори като по-нататъшни по отношение на конкретни предложения", обясни той относно решаването на отворените въпроси със страната ни.

По негови думи португалското предложение е в основата на разрешаването на езиковия спор с България.

Относно двустранните въпроси той подчерта, че няма да бъде допусната отделна глава, докато историческите въпроси сочат, че те няма да бъдат критерий за преместване процес напред.

По отношение на езика казахме, че португалското предложение е основата за решение, също и по отношение на двустранните въпроси - няма да бъде позволена нито отделна глава, нито историческите въпроси да бъдат "еталон" или предпоставки за напредък в процеса, изтъкна македонският външен министър.

Мицкоски: София да коленичи в Скопие и да се извини

Мицкоски: София да коленичи в Скопие и да се извини

Докато съм лидер на партията, няма да се променя Конституцията