"Войната в Украйна донесе безпрецедентни предизвикателства и трябва да разработим решения за тяхното преодоляване, а руската агресия беше причината Украйна и Молдова да подадат молби за членство в Европейския съюз, което означава, че ЕС се разглежда като остров на стабилността.".

Това каза еврокомисарят по съседство и разширяване Оливер Вархеи във видео обръщение към участниците по време на Софийския икономически форум III, който се провежда в София.

Генчовска да свали грифа Секретно и да подпише Протокола, скочиха от ПП

Генчовска да свали грифа Секретно и да подпише Протокола, скочиха от ПП

Генчовска била сложила гриф "секретно" на преговорните документи

Програмата на събитието включва участието на повече от 50 лектори, сред които висши държавни служители и изпълнителни директори на компании от България, Гърция и цяла Европа, 12 дискусионни панела и повече от 200 участници.

По думите на Вархеи тези решения предизвикат опасения в Западните Балкани. Той бе категоричен, че страните от региона остават приоритет за разширяването на ЕС. "Готовността ни да ги приемем е толкова голяма, колкото и в миналото", отбеляза еврокомисар Вархеи.

РСМ чака сигнал за политическа воля в София

РСМ чака сигнал за политическа воля в София

Историческите въпроси няма да са критерий за придвижване на процеса за евроинтеграция, твърд Османи

Той даде пример преодолените различия между Гърция и Република Северна Македония. Според него сега е ред на стопляне на отношенията между България и Северна Македония. "Очакваме България да положи още повече усилия в тази посока", каза еврокомисарят.

В отговор посланикът на Гърция в България Димитриос Хронопулос каза, че процесът на разширяване като стратегически подход в Европа закъсняваше поради това, че други големи играчи искаха да оказват въздействие и да се месят в европейските дела. Като пример за това посланикът посочи Западните Балкани.

Цончо Ганев: Френското предложение за РСМ е неприемливо

Цончо Ганев: Френското предложение за РСМ е неприемливо

Според него френското предложение е поредното извиване на ръцете и не трябва да стига до разглеждане в комисия

"През 2003 г. на Срещата на високо равнище в Солун им обещахме, че ще се доближат до ЕС много повече в близките години. 23 години всички тези държави стоят пред прага на ЕС и сега заради войната в Украйна сме длъжни да дадем положителен отговор на кандидатурите на Украйна, Молдова и Грузия, да ги приветстваме като държави-кандидатки и трябва да походим благоразумно и много внимателно", каза Хронопулос.

Той призова ЕС да каже "Да" на Украйна, за да изпрати нужното послание на играчите, които искат да поставят под въпрос мира и стабилността, на които се радваме след Втората световна война. В същото време да не разочароваме и страните от Западните Балкани, призова посланик Хронопулос.

Той коментира, че ЕС трябва приоритетно да инвестира в развитието на собствените си отбранителни способности.

"ЕС трябва да продължи да прилага своята стратегия за разширяване като увеличи своя геополитически отпечатък и инвестира в стабилността и сигурността. Европейският съюз трябва да предприеме инициативи, за да сложи възможно най-скоро край на войната в Украйна преди тя да се превърне в замразена криза с последици, които няма да можем да предвидим към днешна дата", каза посланик Хронопулос.

МВнР харесва френските идеи за РСМ, но оставя всичко в ръцете на депутатите

МВнР харесва френските идеи за РСМ, но оставя всичко в ръцете на депутатите

Оттам се оплакаха, че няма къде да изразят официалната българска позиция

Посланикът на Франция в България Флоранс Робин отбеляза, че общите заплахи изискват повече единство и по-силна Европа. "Изправени сме пред лицето на заплахата на века", каза тя.

Софийскят икономически форум III е среща на високо ниво на най-влиятелните български и международни политически, корпоративни и интелектуални лидери за справяне с неотложните предизвикателства пред България, Европа и света. Той се организира от Делфийски икономически форум (Delphi Economic Forum) и Центъра за либерални стратегии.