Депутатите от Комисията по външна политика решиха заседанието да се отложи. Народните представители гласуваха с 9 "за" и 8 "против" и без въздържали се.

Причината - по-голяма част от депутатите не се съгласиха да проведат заседанието, тъй като няма решение на Министерски съвет по френското предложение за Република Северна Македония.

Станислав Анастасов от ДПС настоя външна комисия да се отложи, докато няма предложение за решение на Министерски съвет за френското предложение за Република Северна Македония.

Бившият външен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Екатерина Захариева заяви, че е чакала дни наред да се свика заседанието, но след становище на МС. А заседанието днес е безсмислено - "когато има становище, да се отзовем и да го подкрепим", каза бившият външен министър. По думите й това, което се случва е кризисен пиар и политически цирк. Да не се продължава абсурдът, който цари под ръководството на Кирил Петков и правителството му, настоя Захариева.

Борисов дава депутати на Петков, ако се осмели по френското предложение
Обновена

Борисов дава депутати на Петков, ако се осмели по френското предложение

Свидетели сме на един страхлив премиер

Друг бивш външен министър Даниел Митов, сега също депутат от ГЕРБ, заяви, че не знае дали МС ще вземе решение или какво ще бъде то. Защо премиерът се крие и не е тук, недоумява Митов.

Отговорът на БСП не закъсня. Кристиан Вигенин заяви, че е несъстоятелно да се говори, че такова заседание е излишно. Да спрем с този процедурен дебат, да продължим с едно отворено заседание и след това да преценим какви да бъдат следващите стъпки, каза той.

Вигенин предупреди, че от новото мнозинство в парламента ще си получат заслуженото от българските граждани. Опитахте се да злоупотребявате с темата и вместо да продължим с дискусията, я скрихме от българските граждани. Скриха я с гласовете си ГЕРБ , ДПС, ИТН и Възраждане, ядоса се Вигенин. Очакванията на Кристиан Вигенин бяха френското предложение за Северна Македония да е началото на един дебат в парламента, а решения ще бъдат взети тогава, когато всички са готови.

След твърденията му последваха бурни аплодисменти. 

ДБ притеснени, че изпускаме прозореца за Северна Македония

ДБ притеснени, че изпускаме прозореца за Северна Македония

Френското предложение не дава гаранциите, които България би трябвало да извоюва

Проф. Георги Михайлов добави, че трябва да се гласува дали ще има или не заседание на външна комисия и да се спре да се говорят празни приказки.

На заседанието присъства и министърът на външните работи в оставка Теодора Генчовска, като преди това тя заяви, че идва да помогне на работата като експерт Очакваме смели решения и председателят на комисията ще даде изявление, за да видим какво са свършили, каза тя.

Преди заседанието Тошко Йорданов и Виктория Василев от ИТН, от чиято квота е и Теодора Генчовска, заявиха, че "медиите ще да видят какво ще се случи на Комисията по външна политика".

Радев предупреждава: Да не се обявява историческа победа с френското предложение

Радев предупреждава: Да не се обявява историческа победа с френското предложение

А Министерски съвет да не се крие зад Народното събрание

Припомняме, че след призив на "Продължаваме промяната" външният министър Теодора Генчовска свали грифа Секретно от документите по преговорите с Република Северна Македония и заедно с предложението на френското председателство цялата преписка по Преговорната рамка с РСМ би трябвало да е вече в ръцете на депутатите.

На 15 юни 2022 г., след поредица от твърдения от страна на "Има такъв народ", а и на президента Румен Радев за водене на паралелна външна политика, Министерският съвет прие решение всички предложения по казуса със Северна Македония да бъдат директно внасяни в Народното събрание.

Три последователни дни държавният глава Румен Радев критикува премиера, че се опитва да прехвърли отговорността на Народното събрание при положение, че решението се намира в ръцете на Министерски съвет и Рамковата позиция трябва да бъде актуализирана от него. 

Днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също призова премиерът Петков да не се страхува, като му обеща гласуването на депутатите от ГЕРБ в подкрепа за френското предложение. 

Кирил Петков обеща: Следвам волята на парламента за РСМ

Кирил Петков обеща: Следвам волята на парламента за РСМ

Сега е историческият шанс на президента да върне това, което народът му даде

След заседанието председателят на Комисията по външна политика Венцислава Любенова коментира, че са искали да чуеят мнението, анализа и професионалната извършена работа от външния министър в оставка Теодора Генчовска и нейния екип. Тук не става въпрос за решение на Министерски съвет, а проект на текст за дискутиране.

Тя има намерение да свика извънредно заседание на комисията.

Депутатът от "Продължаваме промяната" Настимир Ананиев заяви, че това, което се видяло сутринта в зала, се видяло и тук в комисия. "Видяхме новата коалиция отново в действие, само че не може да разбера защо беше скрита министър Генчовкса при положение, че е член на Министерски съвет. Това за мен е мнозинство, което ще видим докъде ще я докара, но не знам какво спечелиха от криенето на Генчовска", недоумява Ананиев.

По думите му новото мнозинство има друг план за Северна Македония. Настимир Ананиев не вижда причина за отлагането на заседанието и като го определи на саботаж.

Зинаида Златанова: За пръв път България отива без позиция на Европейски съвет

Зинаида Златанова: За пръв път България отива без позиция на Европейски съвет

Това е разпад на институциите и ползване на външнополитически теми за вътрешна политика