Аз като премиер няма да взема никакво решение без българския парламент. Ако трябва ще чакам дълго.

Това обеща в студиото на БНТ премиерът Кирил Петков, подчертавайки, че заявява това за пореден път. Това ще каже и другата седмица в Брюксел.

Кирил Петков подчерта, че всяко едно говорене по темата са "фалшиви атаки": Всеки път, когато някой иска да прикрие собствените си грехове, вдига картата Северна Македония.

И припомни, че миналата седмица Министерският съвет прие решение всички предложения по казуса със Северна Македония, различни от досегашната българска позиция, да бъдат одобрявани от Народното събрание.

Той няколко пъти посочи: Следвам волята на българските депутати за Република Северна Македония.

За критиките на президента

На въпрос за отношенията с президента и дали има разрив Кирил Петков припомни, че не е казал нито една лоша дума за президента. Няма разрив, но има критика:

Кирил Петков припомни протестите от преди две години, когато държавният глава е излязъл сред протестиращите и народът го е подкрепил срещу задкулисието. Тази хора го подкрепиха тогава, аз ги познавам, заяви Петков и продължи в отговор на критиката на държавния глава от днес за купуването на депутати:

"Сега е историческият шанс на президента да върне това, което народът му даде. Ако президентът иска да е от правилната страна, той трябва да се върне към народа."

Според премиера или някой подвежда държавния глава, или му трябва още време да осъзнае, че "битката, която започнахме заедно, не е завършила".

Радев предупреди Петков: Да не сваля ветото, иначе ще има тежки последствия

Радев предупреди Петков: Да не сваля ветото, иначе ще има тежки последствия

Като всички българи следи с огорчение разпада на това Народно събрание

Политическата криза

Кирил Петков не признава случилото се в последната седмица за провал. "Това е продължение на промяната и тя е много трудна." Петков изброи още от времето на служебните правителство, че в началото са осветлили, че това е една завладяна държава, после са спечелили изборите, но не са им достигнали гласове за самостоятелно управление. Сега, по думите на Петков, се намират в третия етап - окончателното изчистване на задкулисието. "Вярвам, че ще успеем", заяви той.

Лидерът на ПП обясни и проблема в коалицията - припомни, че всъщност отношенията с ИТН са започнали да се пропукват при решението за избора на гуверньор на БНБ. Кирил Петков обаче заяви, че и самите коалиционни срещи са носели напрежение, тъй като за всички партии в коалицията е било ясно кой отговаря. "Нямахме идея кой отговаря за ИТН - Слави ли е, Тошко Йорданов ли е или някой друг зад тях. Трябва да изчистим и тази неяснота."

Кирил Петков продължи с тезата си, че основната цел на ПП е да няма хора, които управляват от "сенките, от тъмнината, от диванчета и огромни къщи в провинцията". "Хората, които управляват трябва да са на първа линия".

"Нашата кауза е да променим и изчистим държавата, на продължим промяната, да променим законодателството в областта на правосъдието, на оползотворим парите от Плана."

Купуването на депутати

Кирил Петков не смята, че се е опозорил, напротив - напълно нормално е един премиер да се опита да намери подкрепа за политиката си. Той припомни, че още в първия ден, минути след като Слави Трофонов изтегли министрите си, е обявил, че ПП търсят 12 честни депутати.

"Напълно прозрачно и още в първия ден го казах - имаме нужда. И в момента го казвам: Хора, имаме шанс да си отвоюваме нашата държава. Ако сте тръгнали с нас, ние ще проведем тази битка докрай". Това казва Кирил Петков и сега. Той отрече да е обещавано каквото и да е било на подкрепилите го депутати.

Тошко Йорданов: Петков се счупи да пише SMS-и на наш депутат

Тошко Йорданов: Петков се счупи да пише SMS-и на наш депутат

Това се е случило в пленарна зала по време на дебата

Сценариите:

На въпрос какви са шансовете за излизане от политическата криза и кой сценарий е по-вероятен за "Продължаваме промяната" Кирил Петков заяви, че са готови и за двата сценария.

Първи сценарий - до вота на недоверие се борим се за всеки независим глас в това Народно събрание. "Ще продължа, лично, да се боря до вота на доверие", обеща Кирил Петков.

Втори сценарий - вотът на доверие успява, но мандатът отива отново в ПП, тогава Кирил Петков ще води отново разговори с всеки един депутат и партия в парламента.

"Не с Борисов, не с ДПС, не с Костадин Костадинов, не със Слави Трифонов", изброи Кирил Петков и обясни: "С всички независими депутати в тези партии, на нас ни трябват 6 човека, за да отвоюваме държавата от задкулисието".

На въпрос дали е готов да отстъпи и да не е вече премиер, Кирил Петков заяви: "Какъв е проблемът? Аз много харесвам моите колеги и им имам доверие."

ГЕРБ внасят вота на недоверие в НС

ГЕРБ внасят вота на недоверие в НС

Заради провала на правителството в публичните финанси и икономическата политика