Остра критика към депутатите - и от управляващата тройна вече коалиция ПП, БСП и ДБ, и от новосформиралото се мнозинство от ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане", свалило вчера парламентарния шеф Никола Минчев, отправи президентът Румен Радев. Коментарът си той направи при откриването на модерен център по мехатроника и чисти технологии към Техническия университет в София.

"Като всички българи следя с огорчение разпада на това Народно събрание. Но партиите трябва да са наясно, че с тези кални борби дискредитират цялата политическа система, че българският парламент не е тържище. Едните пазаруват депутати, другите се договарят да връщат стария корупционен модел. Но и двете страни убиват надеждата на българите в политическата класа. Убиват я с речта си, с поведението си, с популизма и с братуването на политически противници в името на властта", остър бе държавният глава.

Радев посочи още - блокажът на институциите вече е факт, но управляващите не следва да забравят основната си функция - да решава проблемите на хората. "Правителството носи цялата отговорност за управлението на страната, докато Народното събрание не реши друго. Затова тези скандали не трябва да го отклоняват в дейността му по решаване на неотложните задачи."

Президентът постави особен акцент и върху казуса с Република Северна Македония и настоя - България трябва да отстоява позицията си.

"Кабинетът трябва да разсее всякакви подозрения, че може да отстъпи от ветото за Северна Македония. Знаете, че идната седмица министър-председателят заминава в Брюксел и трябва да отстои националните интереси."

Държавният глава, макар и косвено, остро предупреди премиера Петков - да не предава националната позиция, иначе щяло да има тежки последствия.

"Затова и Народното събрание, и българите, трябва да знаят каква позиция отстоява министър-председателят в Брюксел. И тя не може да се разминава с рамката на Консултативния съвет за национална сигурност. Всяко хитруване или опити за подмяна на националната позиция ще има тежки последствия", подчерта Румен Радев.

Припомняме, в сряда Министерският съвет прие решение всички предложения по казуса със Северна Македония, различни от досегашната българска позиция, да бъдат одобрявани от Народното събрание. Темата за ветото над Република Северна Македония, наложено от страната ни, доведе до остри политически сблъсъци, включително и две изслушвания на външния министър Теодора Генчовска в Народното събрание. Превърна се и в основен аргумент партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" да обяви напускането на коалицията, което доведе и до политическа криза в страната. 

От "Има такъв народ" твърдят, че премиерът Кирил Петков води самостоятелна и паралелна на Външно министерство политика, с цела да зоабиколи ветото. От ИТН последователно убеждават, че това би било национално предателство.

Едновременно с това президентът Румен Радев не откликна на призива на премиера Петков да свика Консултативен съвет по национална сигурност отново по темата.

Радев препоръча на коалицията да следва КСНС от януари месец

Радев препоръча на коалицията да следва КСНС от януари месец

Изпълнението на Копенхагенските критерии за членство в ЕС е най-добрият начин за помощ на РСМ