Държавният глава Румен Радев очаква от коалиционния съвет на управляващите да следва постигнатите с консенсус становища и предложения от КСНС през януари.

Това заяви президентът пред журналисти във връзка с горещата тема в коалицията и не отговори дали ще се съобрази с призива на премиера Кирил Петков да свика нов КСНС.

Държавният глава призова правителството да отстоява българския интерес и да изисква РСМ да изпълни Копенхагенските критерии за членство в ЕС, които се базират върху човешките права и недопускане на дискриминация. "Ако всичко това се случи, ние по най-добрия начин ще помогнем на РСМ да върви устойчиво по този път", заяви държавният глава.

Радев иска да чуе първо Петков за Северна Македония

Радев иска да чуе първо Петков за Северна Македония

КСНС е орган за подпомагане на диалога, а нарушен ли е диалогът в коалицията?

България трябва да получи гаранции, които да доведат до необратими резултати, подчерта президентът и повтори, че вдигането на ветото не може да бъде обвързвано със срокове. Според него особено чувствителен е въпросът за правата на македонските българи, по който все още не е постигнат напредък.

Румен Радев очаква и устремът и енергията на правителството по отношение на РСМ да се приложи и по отношение на решаването на проблемите на българските граждани. Управляващите не трябва да губят поглед от тежката социално-икономическа криза в страната заради фокуса си върху външната политика. Държавният глава посочи и че проблемите на българите растат и увеличаването на бедността, инфлацията и проблемите в енергетиката будят тревога.

Държавният глава разкритикува и последната инициатива в коалицията, която предизвика напрежение между партньорите - изтеклия в медиите проектодокумент за български Закон Магнитски. "Очевидното нежелание на прокуратурата да се бори с корупцията в България не означава, че трябва да се погазват основни законови положения и базови човешки права, на основание да се търси справедливост, заяви президентът, помолен да коментира т.нар. законопроект за изработване на български вариант на закона "Магнитски".

Румен Радев: Да не допускаме легитимация на македонизма и идеологеми от Коминтерна

Румен Радев: Да не допускаме легитимация на македонизма и идеологеми от Коминтерна

Не искам с българско оръжие по един или друг начин да се убиват българи