Всички парламентарно представени политически сили се обявиха остро против законопроекта, иницииран от вицепремиера и финансов министър Асен Василев за създаване на извънреден орган, чиято функция е да следи опазването на националната сигурност и да се концентрира да предотвратява рискове за икономическата и финансовата система. 

От всички парламентарни партии без управляващите от "Продължаваме промяната", чиито представители отказаха коментар по темата, потвърдиха - подобна идея не била обсъждана на експертните коалиционни съвети или в рамките на парламентарни комисии.

Нов орган за национална сигурност, оглавен от Асен Василев, предвижда проектозакон

Нов орган за национална сигурност, оглавен от Асен Василев, предвижда проектозакон

Междуведомственият съвет ще се занимава с рисковете за икономическата и финансовата система

Има такъв народ

"Той не е обсъждан с нас, не сме го виждали, не ни е изпращан", каза Любомир Каримански от "Има такъв народ", които първи коментираха казуса на брифинг в кулоарите на НС.

"По отношение на това, което видяхме като проект в медийното пространство - бих го сравнил с абсолютен фашизъм. Защото, ако въобще това е минало през мозъка на някой извратен политик... какво да кажа, това няма как да бъде подкрепено от който и да е нормално мислещ гражданин. Защото ние срещу кого се изправихме - срещу бившето статукво, което превърна институциите в бухалки. Сега имаме нещо подобно. Това няма как да се случи", засегна темата и Станислав Балабанов от партията на Слави Трифонов.

БСП

"Този законопроект не е коментиран в коалиционния формат, не е коментиран вътре в партиите. За нас това, което беше показано в медиите, е неприемливо и очаквам да се обсъди в рамките на коалиционния съвет", каза на свой ред председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски.

"Този закон не е част от коалиционното споразумение, ние също вчера разбрахме от медиите. Нека да видим каква е целта. Това, което бе представено, не е допустимо и приемливо и няма как да бъде прието", добави той.

Демократична България

Мистериозен остава въпросът - имало ли е или не подобна идея. "Демократична България" също се обяви против обявените в медиите проектопредложения. Същевременно обаче лидерът на "градската десница" Христо Иванов отрече да знае за подобен законопроект.

"За да има такъв законопроект, трябва да е минало съгласуване. Подобни текстове въобще не са били предмет на обсъждане в какъвто и да е формат. Второ - това, което се появи, по никакъв вид не може да бъде подкрепено от "Демократична България" в този вид. Очевидно в тези текстове има противоречие с Конституция, с Европейската конвенция за правата на човека", заяви той.

ДПС

ДПС пък съзря заговор - законопроектът бил готвен отдавна. "Мисля, че е изваден от архивите на Лаврентий Берия, комбиниран с трудовете на Хитлер и Гьобелс. Наистина се е получил един добър труд, с който управляващите се опитват да подчинят своите коалиционни партньори, които от няколко дена нещо мрънкат - говорят за управленска програма, за мерки за хората. Тези хора са решили да останат на власт на всяка цена", иронично-критичен бе Хамид Хамид от движението.

"Този закон, доколкото разбрах, е писан от Асен Василев. Той цели да оправи своите коалиционни партньори - специално Слави Трифонов, Корнелия Нинова. Ще видим дали е така, не знам. Ние имаме привилегията нас да ни оправя премиерът. От 30 години все някой се опитва да оправи ДПС. Нека цитирам един друг класик (Христо Петров - Ицо Хазарта - бел.ред.) - много като тебе вече плакаха", продължи той.

ГЕРБ

Не спести критики и вторият човек в ГЕРБ Томислав Дончев. "Този текст няма да види бял свят поради ред причини. Първата е, че противоречи поне на няколко члена на Конституцията, и второ - в пленарна зала все още има някакви остатъци на здрав разум. Но не това е най-същественото. На първо място това означава, че ако утре някой от вас обиди Кирил Петков или Асен Василев, на вас могат да ви запорират цялото имущество", съзря готвена диктатура и цензора народният представител.

"Политическа патология", окачестви умът, стигнал до изготвянето на подобен проектозакон Дончев. "Начинът на мислене ме притеснява. И ако този текст никога не би видял бял свят, ме притеснява този разум какво ще произведе утре."

Възраждане

Най-добрите американски и нацистки практики от Втора световна война, "похвали" идеята на Василев председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов. Съзря и аналог с законите, приети след Нюрнбергския процес.

"Очевидно, че подобен модел се опитват да направят и в България. Смятам, че ако го направят, 6 от 7-те партии в парламента трябва да спрат да получават субсидии. Категорично. И трябва да бъдат забранени. Нека го направят, ние ще го използваме срещу тях след няколко месеца", каза партийният лидер.