Президентът Румен Радев за трети пореден ден се обръща дистанционно и през медиите към премиера Кирил Петков с призив да поеме инициативата, а и отговорностите си и да формира позиция по отношение на Република Северна Македония и т.нар. френското предложение за преговорната рамка на съседката ни за членство в Европейския съюз.

"Призовавам Министерския съвет да не се крие зад Народното събрание", каза и днес в Пловдив Радев. По думите му Министерски съвет е именно водещата институция в страната и трябва да формира позиция. 

Кабинетът "Петков" отказа предложението на Борисов за РС Македония

Кабинетът "Петков" отказа предложението на Борисов за РС Македония

От МС настояват френското предложение да бъде одобрено първо в парламента

Радев обясни отново, че френското предложение е най-доброто, което е било формирано до този момент, но това не е последната стъпка. Призовавам българските политици да не бързат да обявяват историческа победа, заяви Радев и поиска да се насочи вниманието към двустранния протокол, който трябва да бъде подписан и от двете страни - България и РСМ - и който се залага като неразделна част от Преговорната рамка, за да може да се защитят нашите интереси.

Това би било истинската защита на българските интереси, но при добре формулирани критерии и позиции.

Също така от съдържанието на този двустранен протокол зависи и начинът, по който ЕС ще следи действията на Република Северна Македония.

На този етап изготвения протокол не защитава в достатъчна степен интересите на България и българите в Македония. Нужно е прецизиране и на текстовете за промяна на Конституцията, както и механизмите за контрол, смята Радев.

Иначе Радев приветства френското предложение отново като най-доброто до момента, откроявайки, че е нямало да го получим в този вид, ако България не беше отстояла ветото си ясна позиция и аргументация - нещо, което се е случило два пъти миналата година.

Позицията ни вече е ясна пред европартньорите и те я споделят и разбират, уверен е Радев. "Нашите европейски партньори осъзнават, че въпросът за отстояването на гражданските права не може да бъде само между България и Северна Македония. Той трябва да бъде поставен на ниво Европейски съюз", подчерта президентът и допълни: "Промяната в конституцията не е последната, а първата крачка по пътя на интеграцията."

Според него е време за политическо лидерство, смелост и отговорност на българските политици, а пътят към Европа е път напред, а не назад.

Трети пореден ден държавният глава Румен Радев критикува кабинета Кирил Петков заради невзимането на позиция по отношение на френското предложение за започване на преговори със Северна Македония. 

Президентът обвини Петков, че блокира и най-доброто предложение за РСМ

Президентът обвини Петков, че блокира и най-доброто предложение за РСМ

Националната рамкова позиция може да се актуализира само от кабинета

На 15 юни 2022 г. Министерският съвет прие решение всички предложения по казуса със Северна Македония, различни от досегашната българска позиция, да бъдат директно внасяни в Народното събрание. По този начин се отнема инициативата както на МС, така и на МВнР за взимане на решения, но и се парират спекулациите от страна на "Има такъв народ" за паралелна политика, която се води от съветниците на Кирил Петков. 

Именно темата Република Северна Македония и ветото, наложено от страната ни върху Преговорната рамка се превърна в изтъкваната от ИТН причина за напускането на управляващата коалиция, а лидерът на партията Слави Трифонов окачестви действията на премиера Кирил Петков като национално предателство.

Едновременно с това обаче президентът Радев не откликна на призива на премиера Кирил Петков да свика отново Консултативен съвет по национална сигурност по темата РСМ. 

Радев препоръча на коалицията да следва КСНС от януари месец

Радев препоръча на коалицията да следва КСНС от януари месец

Изпълнението на Копенхагенските критерии за членство в ЕС е най-добрият начин за помощ на РСМ